Speelsters van de Rotterdam Ravens, met rechts staand Kanessa Muluneh, oprichtster van het damesteam. (Foto: Emile Hilgers)
Speelsters van de Rotterdam Ravens, met rechts staand Kanessa Muluneh, oprichtster van het damesteam. (Foto: Emile Hilgers)

Dames Rotterdam Ravens: geen lingerie, wel full tackle

Rotterdam - Na Amsterdam krijgt ook Rotterdam een American Footballteam voor vrouwen. "Er is voldoende animo", constateert initiatiefneemster Kanessa Muluneh na een geslaagde eerste clinic bij 010Trojans. Er moet nog wel met het bestuur worden overlegd over trainingstijden en wie gaat coachen. Maar de Rotterdam Ravens, zoals het damesteam gaat heten, zijn zeer welkom.

Door Emile Hilgers

"De Amsterdam Cats zijn al officieel een vereniging", vertelt Kanessa. "Zij hebben op 1 juni de eerste officiële training. Hier wil ik nog een tweede clinic organiseren. Daarna komen er onderlinge wedstrijden. Misschien kunnen we 30 september in de interland van de Dutch Lions een demonstratie geven. Er komt minimaal een uit- en een thuiswedstrijd voor beide teams en als seizoensafsluiting een indoortoernooi."

De spelregels worden anders dan bij de mannen: 7 tegen 7 in plaats van 11 tegen 11 (geen 'special teams'), het speelveld is de helft kleiner, er een wedstrijd duurt niet 4x15 maar 4x10 minuten. "We gaan wel full tackle American Football spelen met de dames", benadrukt Kanessa. "Dus we hebben ook knie- en ellenboogbeschermers, shoulderpads en helmen nodig. De kleding wordt vrouwelijk, maar we gaan niet in lingerie spelen zoals in de Lingerie Football League in Amerika. Daar spelen ze vooral voor de show, een soort cheerleaders. Maar ze spelen wel agressief."

Volgend jaar wil Kanessa ook in Arnhem en in Brussel of Antwerpen een vrouwenteam oprichten. Zelf heeft ze nog nooit American Football gespeeld. "Ik heb veel sporten gedaan. In de herfst zag ik een filmpje op YouTube. Ik ben gelijk bij Amsterdam Crusaders gaan kijken en heb gevraagd of ik daar met een team mocht starten. Zelf spelen komt er gewoon niet van, ik ben veel te druk met het organiseren."

Teamsport

Bij 010 Trojans zijn ze blij met het initiatief. "Het is een geweldig plan," zegt secretaris Wima Wolf-Maan. "De meiden staan te trappelen om te beginnen. Zelf heb ik meegedaan aan de clinic, dat was super leuk. Dit is echt een teamsport. Iedereen kan meedoen, klein of groot, breed of smal, er is altijd een positie waar je goed tot je recht komt. En voor mijn dochter is dit een uitkomst. Zij speelt nu nog bij de junioren, straks kan ze in het vrouwenteam spelen."

Meer weten? Mail naar:

kanessamuluneh@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden