Afbeelding
Foto: Ed Dewaarheijt

Reportage over verschoppeling a.u.b.

Algemeen 6 keer gelezen

Mijn laatste column van 2020 is voor de verschoppelingen der aarde en in het bijzonder die binnen Rotterdam en in de omgeving van de meest veilige haven in de stad: de Pauluskerk. U weet wel, de locatie waar de bekende dominee Hans Visser zich het lot aantrok van verslaafden, dak- en thuislozen. 

Zij hielden zich voorheen op rond Perron C bij het Centraal Station, waar ze van de ene agent een waarschuwing, een bon, of een corrigerende tik kregen en van een andere agent een boterham. Ja, politiemensen, je hebt ze echt in alle soorten en maten.

En nog steeds worden dak- en thuislozen van hot naar her gestuurd. Wie niet luistert krijgt een bekeuring die ze nooit van hun huidige leven kunnen betalen. Velen komen dagelijks naar de ‘s-Gravendijkwal, naar de Sisters of Charity, voor een warme maaltijd. 

Vanwege de coronaregels, delen de zusters de maaltijden buiten uit; helaas mogen ze daar niet gegeten worden: de ‘nette’ bewoners van de huizen in het centrum van de stad hebben geklaagd over de aanwezigheid van ‘viezigheid’. 

En dat heeft ‘geholpen’. De gemeente heeft een groot gebied aangewezen, waar de armen en behoeftigen zich niet langer mogen ophouden. Het strekt zich uit van de ‘s-Gravendijkwal, langs de Kruiskade en het Centraal Station, via de Mauritsweg met z’n Pauluskerk, richting Eendrachtsplein, Erasmus MC en Euromast inclusief Het Park, terug naar de ‘s-Gravendijkwal. 

Opvallend is dat nagenoeg niemand, tegen de genomen maatregelen heeft geageerd. Ook de Pauluskerk niet, die ondanks de coronamaatregelen nog elke dag haar deur openzet voor de allerarmsten. De nieuwe dominee, ds. Ranfar Kouwijzer deelde in de mening dat er voor die mensen moet worden opgekomen, maar waar blijven de NAS en Stichting Rosa? Waar zijn Carrie en Sander de Kramer? Maak dan alsjeblieft over dit onderwerp een reportage voor RTV Rijnmond.

Column: Eigen Wijs - joopvanderhor@gmail.com

Uit de krant