Afbeelding
Foto: Peter Bezemer / Rotterdam Make It Happen

Welk vuurwerk mag je nu eigenlijk nog afsteken dit jaar?

Algemeen 361 keer gelezen

Rotterdam - Het einde van het jaar nadert nu rap. En in elk ander jaar betekent dat: vuurwerk kopen! Maar dit jaar is er een verbod ingesteld op het afsteken, verkopen en vervoeren van vuurwerk. Eigenlijk alleen kindervuurwerk mag nog wel worden afgestoken. Wat valt daar onder?

Waarom een verbod?
Oud en Nieuw zorgt elk jaar voor honderden vuurwerkslachtoffers op de spoedeisende hulp. Vorige jaarwisseling zijn er 385 personen op de spoedeisende hulp behandeld voor vuurwerkletsel en moesten 900 mensen naar de huisartsenpost. In een jaar waarin de ziekenhuizen al constant overbelast zijn door de gevolgen van de coronapandemie, wilde de overheid iets doen om die extra slachtoffers te voorkomen. Daarom kwam er een landelijk vuurwerkverbod.

Mag dan helemaal niks meer?
Knal- en siervuurwerk is echt uit den boze, maar er zijn nog een paar mogelijkheden. Vuurwerk met veiligheidscategorie F1 mag nog wel afgestoken worden. Hieronder valt klein vuurwerk zoals sterretjes, knalerwten, trektouwtjes, Bengaals vuur, Bengaalse lucifers, fonteinen voor gebruik binnenshuis en buitenshuis, kerstcrackers, confettibommen, knetterballen, Bengaalse fakkels, grondbloemen en grondtollen.

Wie al vuurwerk had gekocht, mag tot maximaal 25 kilo bewaren tot volgend jaar, maar alléén vuurwerk van de F1 en F2-categorie. F2-vuurwerk zijn bijvoorbeeld: batterijen, flitstabletten, grondmobielen, springtollen, mijnen, stijgtollen, draaizonnen. Wie ander (zwaarder) vuurwerk in zijn bezit heeft, krijgt een strafblad en een boete van minstens 100 euro of meer, afhankelijk van hoe zwaar en hoeveel vuurwerk het is.

Wen er maar aan
Er zou dit jaar sowieso al het één en ander veranderen wat betreft vuurwerk. De overheid heeft besloten om per 1 december knalvuurwerk (rotjes), knalstrengen (Chinese rollen), enkelschotsbuizen (single shots) en vuurpijlen te verbieden. Dat blijft dus ook zo bij de jaarwisseling van 2021-2022 en daarna.

Daarnaast mogen gemeenten zelf bepalen wat hun beleid voor vuurwerk is. Voor Rotterdam had de gemeente in april al besloten om vanaf dit jaar vuurwerkvrij te worden, op de vuurwerkshow bij de Erasmusbrug na dan. Zelf knal- en siervuurwerk afsteken mag dus ook volgend jaar niet in Rotterdam.

Hoe kom ik veilig van mijn vuurwerk af?
Ook het in bezit hebben van bepaald vuurwerk is dus strafbaar. Wie van vuurwerk af wil, kan contact opnemen met de gemeente of milieustraat. Zij zorgen voor een veilige verwerking van dit afval. In Rotterdam zijn er deze week een aantal punten waar vuurwerk ingeleverd kan worden, zonder dat je gestraft wordt voor het bezit ervan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant