'Wees lief tegen elkaar, groet elkaar. Als mensen me op straat bedanken of aanspreken, kan ik daar zo weer een paar uur op vooruit.' (Foto: Irene van Weerdenburg-Grimbergen)
'Wees lief tegen elkaar, groet elkaar. Als mensen me op straat bedanken of aanspreken, kan ik daar zo weer een paar uur op vooruit.' (Foto: Irene van Weerdenburg-Grimbergen)
Rotterdammer van de Week

Richard Groenendijk: ‘Ik merk dat mensen boos zijn, maar we zijn toch geen kleine kinderen meer?’

Algemeen 50 keer gelezen

Rotterdam - Cabaretier Richard Groenendijk heeft in dit coronajaar een onverwachte hit te pakken. ‘Tebbie nou op je muil’ van zijn alter ego Jopie Parlevliet heeft al meer dan één miljoen streams. Met het lied wil hij positiviteit en verbinding brengen in deze gekke tijden. “Ga lekker dansen in de woonkamer en wees een beetje lief voor elkaar!” Richard is onze Rotterdammer van de Week.

door Anne Klapmuts

Had je verwacht dat het zo’n enorme hit zou worden?

“Helemaal niet! De show in het Luxor ging natuurlijk niet door, dus toen zeiden we tegen elkaar ‘laten we het titelnummer voor de grap op single uitbrengen.’ Om half negen ‘s ochtends stond het online en om half drie stond hij al op nummer 1 in iTunes. Zoiets als dit kun je niet plannen; het gebeurt. Ik kan hier jaren op teren; ik krijg zoveel positieve reacties. Op straat roept iedereen naar me: ‘Bedankt hè Richard.’ Daar word ik zo vrolijk van. Je wilt als artiest toch iets hebben waar mensen je aan herinneren. En ik krijg ook filmpjes van over de hele wereld van Nederlanders in Thailand, Hong Kong, Canada, Australië. Onze insteek was vrolijkheid brengen en dat is gelukt!”


Je bent positief! Heb je tips voor mensen om deze donkere dagen en de lockdown door te komen?

“Als mensen me op straat bedanken of aanspreken, kan ik daar zo weer een paar uur op vooruit. Dus ik hoop dat mensen dit ook tegen elkaar doen. Wees lief tegen elkaar, groet elkaar. Ik merk dat mensen boos zijn en op op social media roepen ze van alles: ‘Ze pakken ons kerst en het vuurwerk niet af.’ We zijn toch geen kleine kinderen meer? We overleven het wel! Mijn ouders waren vijftig jaar getrouwd en we zouden voor dat jubileum een nachtje naar de Librije gaan. Dat ging natuurlijk niet door. Ik kan dan denken: oh wat erg en bij de pakken neerzitten. Ik kan ook positief blijven. We zijn alle vier nog hartstikke gezond en we konden het met elkaar aan onze eigen keukentafel vieren. We zijn natuurlijk gewend om te gaan en staan waar we willen. Nu worden we door de natuur teruggeroepen. Dit is een lesje nederigheid.”


Hoe heb je 2020 persoonlijk ervaren?

“Voor mijn vak an sich vind ik het heel erg. Ik vind het natuurlijk hartstikke jammer dat ik niet naar het Luxor kan of dat Carré niet door kon gaan. Maar ik merk ook dat ik heel goed functioneer met zo’n quarantaine. Minder mensen zien en veel minder prikkels. Het is natuurlijk ook spannend. Ik heb diabetes type 2 en ik hoop echt niet dat ik corona krijg. Maar ik heb niet hele dagen zitten huilen onder de kerstboom! Natuurlijk zijn er een heleboel mensen en ondernemers die veel ellende ondervinden. Toch denk ik dat wij hier, in het rijke Nederland, goed uitkomen als alles weer normaal is.”


Hoe denk je dat het komt dat Rotterdamse typetjes zo populair zijn?

“Tiny en Lau hebben er heel goed aan gedaan, zoveel jaar geleden. Het Rotterdamse is natuurlijk recht voor z’n raap en dat leent zich heel goed voor relativering. Rotterdam is wars van kapsones en dat spreekt mensen aan. Op het schoolplein zingen kinderen mee met ‘Tebbie nou op je muil’ en nu wordt het voor het eerst door de vingers gezien dat ze kutcorona en pleuris zingen. We zijn gewoon een klein beetje stout met elkaar en daarmee verbindt het alle leeftijden. Jopie heeft natuurlijk een hart van goud, maar ze zegt alles wat ze denkt. En daar komt Jopie gewoon mee weg.”


Waarom houd je van Rotterdam?

“Ik houd van de Rotterdammers. Dat recht voor z’n raap zijn en zonder kapsones. Ook zijn het allemaal harde werkers, aanpakkers. Daarnaast houd ik van het grootstedelijke met de Manhattan-achtige skyline. De mengeling van oud en nieuw: de Laurenskerk naast een nieuwe woontoren bijvoorbeeld. Toen ik hier kwam wonen, was de Erasmusbrug er net. Toen dacht ik: ‘ze zijn klaar’. Nu woon ik al vijfentwintig jaar in een bouwput. In mijn vrije tijd ben ik graag in de horeca. Ik ga lekker met vrienden lunchen bij Bertmans of koffie drinken bij het café van de Bijenkorf aan de Coolsingel. Ik vind het ook heerlijk om een stadswandeling te maken, over de twee bruggen, door Het Park bij de Euromast, langs de Maas. Maar ik ben ook echt een huismus en dat komt in deze tijd wel goed uit!”

Je kunt alle avonturen van Jopie Parlevliet volgen op Instagram en Facebook.

Uit de krant