De Exmoorpony's grazen in het Botlekbos nabij de Afvalverwerking Rijnmond.
De Exmoorpony's grazen in het Botlekbos nabij de Afvalverwerking Rijnmond. Still: Willem Berents

Exmoorpony’s in Botlekbos verfilmd

Algemeen 21 keer gelezen

Er is niet veel natuur in de Botlek, hooguit een plukje groen langs de Oude Maas en over een paar honderd meter langs Het Scheur het Botlekbos. De daar wonende Exmoorpony’s zijn gefilmd voor de nieuwste natuurfilm van Veldkijker en EMS Films, die fascinerend in beeld brengt hoe opmerkelijk veel natuur er te midden van de industrie en scheepvaart van wereldhaven Rotterdam bestaat.

Door Kor Kegel

BOTLEK - Van de zeehond op de Maasvlakte tot de oeverzwaluw op Moerdijk, de film laat straks een nationaal en internationaal publiek een verrassende kant van de havens zien. Duizenden paren meeuwen en andere trekvogels in het broedseizoen. Egels, bunzingen, rugstreeppadden, reeën, konijnen, bevers, buizerds en torenvalken.

Regisseur Willem Berents: “In onze nieuwe film wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van de dieren die hier leven. Ze zijn de hoofdrolspelers en als kijker kruip je als het ware in hun huid.

“De individuele karakters van de dieren nemen je mee in de aandoenlijke, de dramatische, maar ook de humoristische momenten in hun levens.

De industriële omgeving en de menselijke bedrijvigheid in de havens vormen het kader en komen ook als zodanig in beeld. ‘Wild Port of Europe’ is daarmee ook een visueel eerbetoon aan onze nationale trots: het grootste en stoerste havengebied van Europa.”

‘Wild Port of Europe’ met als subtitel ‘De Nieuwe Wildernis 2.0’ wordt een film die sterk afwijkt van de gangbare natuurfilms. Je ziet de contrasten tussen raffinaderijen en oeverbegroeiing, tussen schoorsteenpijpen en boomrijke plassengebieden, tussen grienden en fabrieken.

Omdat het daardoor een ongewone natuurfilm wordt, hoort er ook een muziek bij die de contrasten tot uitdrukking brengt. En daarom zijn de makers bijzonder trots dat Eric Vloeimans, recentelijk winnaar van de Edison-oeuvreprijs, de muziek zal componeren vanuit een basisbezetting van trompet, cello en drums.

‘Wild Port of Europe’ wordt in september gelanceerd als gedramatiseerde bioscoopdocumentaire over de onverwachte rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur in het grootste, aaneengesloten haven- en industriegebied van Europa: van Port of Rotterdam tot en met Port of Moerdijk. 

De film is een initiatief van EMS Films uit Amsterdam en de Limburgse natuurfilmproducent Veldkijker. De film kan worden gezien als het vervolg van de film ‘De Nieuwe Wildernis’ die in 2013 een Gouden Kalf won.

Uit de krant