Begin december hielden enkele tientallen bewoners van de flat Pompenburg bij het Hofplein in Rotterdam samen met de SP een protest tegen de bouwplannen van wethouder Kurvers.
Begin december hielden enkele tientallen bewoners van de flat Pompenburg bij het Hofplein in Rotterdam samen met de SP een protest tegen de bouwplannen van wethouder Kurvers.

Bewoners De Pompenburg: ‘De sloop is geen gelopen race’

Algemeen 370 keer gelezen

Rotterdam – Dit is een ingezonden bericht. Elke Rotterdammer kan zijn bericht insturen op dehavenloods.nl via de knop ‘Schrijf mee’.

Bewoners van De Pompenburg maken zich grote zorgen over hun toekomst. Wethouder Bas Kurvers en projectontwikkelaar RED Company willen de robuuste flat met 226 sociale huurwoningen slopen en er woontorens neerzetten. Een groot aantal bewoners is daar tegen. Op zondag 10 januari (12.00 uur) organiseren zij in de Doelstraat een open lucht bijeenkomst om de Bewonerscommissie Behoud Pompenburg op te richten.

In de plannen zouden drie woontorens op de zuidoostelijke hoek van het Hofplein moeten komen. In de torens de Coolsingel, Pompenburg, Haagseveer en Doelstraat zouden ongeveer 1.300 woningen, een hotel, horeca en kantoren komen. Daarvoor is wel de sloop van de kantoorgebouwen Coolsingel 6, Hofplein 33 en het woongebouw Pompenburg nodig.

De huidige 226 sociale huurwoningen van woningcorporatie Havensteder in woongebouw Pompenburg zouden daarbij worden herbouwd zodat de huidige huurders moeten kunnen terugkeren in de nieuwbouw, maar de bewoners spreken van een aantal ‘dikke adders onder het gras’. Zo zou Havensteder in een nieuwsbrief (d.d. 18 november 2019) uitgaan van 2-kamerappartementen van circa 55 m2 en 3-kamerappartementen van circa 70 m2. “Dit betekent dat de nieuwe woningen kleiner worden.”

Gestegen inkomens
Ook zouden huurders van wie het inkomen in de jaren gestegen is en te hoog voor een sociale huurwoning, terug kunnen keren in een woning met middel-dure en hogere huur. Iets waar de bewoners het niet mee eens zijn. “Dat betekent: vrije sector huur (boven 740 euro per maand) zonder recht op huursubsidie als het inkomen daalt zodra men met pensioen gaat of werkloos wordt.”

(red: Havensteder spreekt dit echter tegen. Woordvoering laat weten dat alle bewoners met de nieuwbouw in kunnen met dezelfde huursom als nu. Lees Havensteders reactie hier.)

Landelijke onzekerheid
Verder noemen de bewoners de onzekerheid vanuit de landelijk politiek. “Recent was er een voorstel om de inkomensgrens voor een sociale huurwoning voor eenpersoonshuishoudens te verlagen van 39.000 euro naar 36.000 euro per jaar. Dat betekent: het is onzeker of bewoners die nu recht op een sociale huurwoning hebben dat over een paar jaar ook nog hebben, zelfs als het inkomen daalt!”

(red: dat wetsvoorstel is volgens de Woonbond echter gesneuveld in 2020. Lees meer in dit artikel.)

Bouwput
En tot slot zien zij er niet naar uit om lange periode naast een bouwput te wonen. “Een torentje van 250 m hoog is niet zomaar in een jaartje gebouwd.” Actieve bewoners hebben bij ruim 70 procent van de bewoners getekende ondersteuningsverklaring voor behoud van De Pompenburg opgehaald en met ondersteuning van de SP twee openbare bijeenkomsten georganiseerd. De laatste was begin vorige maand bij het Hofplein in Rotterdam.

De bewoners voor behoud van De Pompenburg gaan op zondag 10 januari om 12.00 in een open lucht bijeenkomst in de Doelstraat de Bewonerscommissie Behoud Pompenburg oprichten. Uiteraard met inachtneming van de 1,5 meter afstand en het dragen van mondkapjes. “De sloop van De Pompenburg is geen gelopen race!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant