De Reus van Rotterdam in Wijkpark Oude Westen.
De Reus van Rotterdam in Wijkpark Oude Westen. Foto: Rob Adriaanse

Reus met hart van goud

Algemeen 455 keer gelezen

Rotterdam - Kan het zijn dat je van iemand houdt die je nooit gekend hebt? Die al láng overleden was voordat je zelf geboren werd? Wij hebben dat bij Rigardus Rijnhout, de Reus van Rotterdam. Afgelopen weekend zagen we hem weer eens, op een ingezonden foto van Rob Adriaanse.

Waarom we zo van onze reus houden? Nou ja, Rigardus Rijnhout (1922-1959) is een legendarische Rotterdammer. Volkomen terecht dat er in West een plein naar ‘m vernoemd is. En volkomen terecht dat hij een eigen standbeeld heeft, op ware grootte, in Wijkpark Oude Westen aan de West-Kruiskade.

Maar we houden natuurlijk vooral van Rigardus omdat zijn levensverhaal zo tragisch is. Zelf heeft hij er nooit om gevraagd om legendarisch te worden. De Reus van Rotterdam was een reus (hij was 2 meter en 38 centimeter, woog 230 kilo en had schoenmaat 62) vanwege een hypofysetumor. Hij werd z’n leven lang gepest omdat hij zo’n bijzondere verschijning was. Zijn vader sprak bij zijn begrafenis de woorden: ‘Spot en hoon waren vaak je deel, maar je haatte de mensen daarom niet, want je had een hart van goud.’

Als je vandaag nog lekker in het zonnetje gaat wandelen, ga dan even naar het beeld van de Reus van Rotterdam. En denk even aan ‘m. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant