Pernis. Foto Facebook Gebied Pernis.
Pernis. Foto Facebook Gebied Pernis.

Gaswinning onder Pernis... wordt vervolgd?

Algemeen 118 keer gelezen

“Wij hebben u al eerder bericht over de mogelijke voortzetting van de gaswinning onder ons dorp Pernis. En over de twijfels inzake de veiligheid, de juistheid van de verstrekte informatie en de onwil van de overheid in dit dossier. Maar gelukkig ook over de steun vanuit de gemeente Rotterdam. Ook het gebied Hoogvliet heeft zich met haar zorgen bij ons aangesloten en in de Tweede Kamer zijn inmiddels vragen gepasseerd (maar nog niet allemaal beantwoord) over onze situatie.”

Ingezonden door gebiedscommissie Pernis

Pernis - In de tussentijd heeft de rechter een voorlopige uitspraak gedaan, waarbij het maken van een (vernieuwde) boorput werd toegestaan. Over het winnen van gas doet de rechter op een later tijdstip uitspraak (voorzover bekend op het moment van schrijven).

Daarnaast is er ook nog een gesprek geweest met de NAM. Dit laatste gesprek was met name een informatief gesprek, waarbij de NAM duidelijk maakte zich niet te willen verstoppen maar zeker ook niet te willen stoppen met het winnen van gas.

Intussen heeft de NAM een brochure gepubliceerd, waarin wordt ingegaan op de gaswinning onder Pernis. Deze brochure vraagt voor de volledigheid toch wel om een reactie/aanvulling van onze kant.

Door de NAM wordt terecht aangegeven, dat de veiligheid voorop staat. En dat daarbij o.a. erg geleund wordt op de bevindingen van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), een onafhankelijk instituut met expertise op dit gebied.

Hierbij moet dan wel gelijk de eerste kanttekening worden gemaakt: zoals al in een eerder schrijven is gemeld, heeft dit instituut echter onomwonden aangegeven, dat er wel degelijk een risico op bevingen is. Dit risico is zodanig gecalculeerd, dat het een meer dan te verwaarlozen risico is. Aan deze conclusie heeft de NAM dan duidelijk weer geen boodschap. 

Tevens geeft de NAM aan een bodemdaling van meer dan 2 cm reden te vinden om te stoppen met het winnen van gas.

Wij vinden, dat in dit kwetsbare gebied met heel veel kwetsbare funderingen en woningen helemaal geen bodemdaling door gaswinning moet zijn. Overigens is de bodem in de laatste tientallen jaren al ruim 8 cm gedaald (deels ook door eerdere gaswinningsactiviteiten).

De NAM stelt ook, dat wanneer het in het ongunstigste geval niet goed mocht gaan, een ieder zich kan melden bij het bureau schadeafhandeling. Ook deze opmerking schiet behoorlijk in het verkeerde keelgat van de Gebiedscommissie.

Hoezo misgaan? Hoezo schadevergoeding? We hebben het over veiligheid en zonder zorgen ergens kunnen wonen. Dan zijn dit misplaatste opmerkingen! En het bureau schadeafhandeling? Wie regelmatig naar de berichtgeving uit Groningen kijkt en luistert, begrijpt dat je dat nooit moet willen!

Met andere woorden, een leuke brochure van de NAM, die echter als enig doel lijkt te hebben om zand in de ogen te strooien en het onveilige gevoel te bagatelliseren. Om op dezelfde manier de gaswinning onder Pernis dan maar te bagatelliseren:

Het gaat bij deze gasvelden onder Pernis in totaal maar om enkele tienden van procenten op jaarbasis in het totaal van de gaswinning in Nederland. Waar hebben we het eigenlijk over? Moet je daarom in een zo kwetsbaar gebied zoveel risico nemen en de gevoelens van de bewoners compleet negeren?

Conclusie

Met de nog immer voortdurende problemen in Groningen in ons achterhoofd en met de conclusie van gedegen onderzoek door het SodM op papier kunnen wij niet zonder zorgen naar deze ontwikkeling kijken.

Daarnaast gaat het ons teveel om de technische kant van de zaak en wordt in onze optiek heel erg makkelijk omgegaan met het gevoel van de Pernissers, het gevoel om op een veilige plek te wonen, waar je dat kan doen zonder je zorgen te hoeven maken.

Onze conclusie als gebiedscommissie is, dat wij moeten blijven strijden tegen deze gaswinning.

We blijven u informeren. Maar ook u kunt uw vragen stellen!”

Namens de Gebiedscommissie Pernis, Niek Damen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant