Afbeelding
Aangeboden door tijgernotenkopen.nl

Kapervissen: wist jij dit al?

Algemeen 769 keer gelezen

Karpervissen staan erom bekend dat ze sterk zijn, altijd goed op hun hoede zijn en hard kunnen vechten. Dat maakt het een uitdagende vis om te vangen! De vis-vaardigheden van zelfs de ervaren visser worden door de karpervis op de proef gesteld. Lees hier meer over deze vis en wanneer je deze het beste kunt gaan vangen!

Uiterlijk van de karper

De karper is een beenvis uit de orde van de karperachtigen. De vis kan erg groot worden: tot 1.20 meter! Je kunt de karper herkennen aan vier baarddraden: twee korte zijn te vinden op zijn bovenlip, en twee lange in de mondhoeken. Ook heeft de karper een lange rugvin. De karper kan in de natuur ongeveer de leeftijd van 40 jaar behalen.

Reputatie van de karper

Karpers komen bijna op de hele wereld voor. In Noord-Amerika en in Australië wordt de karpervis bestreden en ziet men de vis als een plaag. Ook in Nederland heerst er niet altijd een positief beeld rondom de karpervis. Dat komt voornamelijk doordat de vis veel op de bodem leeft. Veel mensen willen de vis liever niet eten, omdat ze het vies vinden dat de vis veel in de modder omwoelt en in vuil water leeft. In Polen en Hongarije wordt de vis wel gegeten. Daar wordt de vis vaak verwerkt in vissoep. Ook wordt de vis daar vaak gepaneerd en daarna gebakken. In de rest van Europa wordt de vis doorgaans niet opgegeten. De afgelopen jaren heeft de vis langzaam steeds toch meer reputatie gekregen. De vis is belangrijk in de sportvisserij. Omdat de vis zich moeilijk voortplant, worden toch steeds vaker karpers uitgezet.

Grootste karper

In Hongarije is de grootste karper ooit gevangen. Deze karper woog meer dan 50 kilo en werd op het meer Euro Aqua gevangen. Een vis die meer dan 35 kilo weegt is behoorlijk zeldzaam. Op de hele wereld zijn daar maar enkele voorbeelden van bekend. De zwaarste karper die in Nederland is gevangen, woog ter vergelijking ruim dertig kilo. In België staat het record op 40 kilo.

Sportvisserij

Ongeveer vanaf 1990 is karpervissen steeds populairder geworden. Dit komt voornamelijk door de kracht, grootte en het gewicht van de vissen. De karper wordt de laatste jaren steeds vaker uitgezet wegens de sportvisserij. Door deze uitzettingen worden karpers tegenwoordig bijna in de hele wereld aangetroffen.

Karpers vangen

Je kunt in principe het hele jaar karpers vissen, maar aanbevolen wordt in Nederland om dit te doen in de maanden april tot en met oktober. In de winter zijn de karpers niet echt actief geweest. Hierdoor hebben de karpers in het voorjaar vaak moeite om weer op gang te komen. Het is daarom handig om te gaan karpervissen rondom waterplanten en bij stukken water waar de zon op staat. Deze plaatsen zijn voedselrijk en daar zullen dan ook de meeste karpers te vinden zijn. Verder begint in het voorjaar de zon weer te schijnen. Hierdoor kan het zijn dat de watertemperatuur niet overal gelijk is. Ook de diepte van de bodem kan voor verschil in temperatuur zorgen. In het voorjaar zitten de karpers met name op de warmere gedeeltes. Het is dus aan te bevelen om op verschillende plaatsen in het water de temperatuur te meten. De temperatuur van het water heeft ook invloed op het soort aas en voer dat je nodig hebt. Als het kouder is dan tien graden Celcius, is het aan te bevelen om boilies te gebruiken als aas. Dat komt omdat dat licht verteerbaar is voor de karper.

Karpervoer

Wil je gaan karpervissen maar weet je niet goed hoe je het karpervoer moet bereiden? Tijgernotenkopen heeft boilies en partikels in hun assortiment. Deze boilies zitten vol essentiële voedingsstoffen voor de karper. Voor de voedingsstoffen worden alleen verse grondstoffen gebruikt, zodat de kwaliteit en versheid van de boilies gewaarborgd blijven. Door het hoge gehalte aan essentiële voedingsstoffen voor de karper, zal de karper snel terugkeren naar de voerstek. Deze boilies zijn geschikt voor zowel instant als voor langere sessies.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant