Tamara bezorgt de SWAPBOXen bij hun eerste adres op de route
Tamara bezorgt de SWAPBOXen bij hun eerste adres op de route Foto: Nicoline van der Sluis

De kledingruilparty van Nicoline, Anke en Tamara wordt nu in een doos aan huis bezorgd

Algemeen 102 keer gelezen

Rotterdam - We kregen een leuk ingezonden stuk over het omdenken van Nicoline, Anke en Tamara. Ze bouwden hun kledingruilparty om tot SWAPBOX waarbij boxen kleding aan huis worden bezorgd om door te snuffelen.

Het is maart 2020, Nicoline, Anke en Tamara zijn helemaal klaar voor hun befaamde kledingruilparty. De dames organiseren dit evenement twee keer per jaar. Het wordt altijd met enthousiasme ontvangen. Onderliggende idealen zijn duurzaamheid en verbondenheid.

Maar dan, ineens … is daar de eerste lockdown en kan de party niet door gaan.
In eerste instantie leek het alleen een uitstel van enkele weken te zijn, maar toen bleek dat corona langer ging duren, werd het tijd voor omdenken. En als je dat aan íémand over kan laten, is het wel aan dit team!

Het idee voor de SWAPBOX werd geboren.

Hoe SWAPPEN werkt?
Een SWAPBOX is een kledingpakket in de maat XS, S, M, L of XL dat naar jouw huis wordt gestuurd en dat steeds wisselt van inhoud.
De eerste dozen zijn gevuld met de kleding die in eerste instantie klaar lag voor de party. Deze SWAPBOXen zijn door Nicoline, Anke en Tamara zelf afgeleverd bij de eerste dames. Na het snuffelen tussen al die leuke kleding, worden de boxen weer aangevuld en hup, per post, naar de volgende ontvanger.
Iedere SWAPBOX gaat op deze manier langs vijf adressen en daarna komen ze bij het SWAP-team terug om de inhoud weer even helemaal op orde te maken.

Iedereen is lovend over het concept. Die geweldige idealen van duurzaamheid en verbondenheid lijken in een tijd als deze nog meer te leven dan anders. Over de inhoud zijn de reacties wisselend. De één vindt een prachtig nieuw jurkje, de ander een heerlijke sweater, maar sommige dames gaven ook wel aan dat de inhoud wat tegen viel. Het zou het SWAP-team niet zijn als hier direct lering uit getrokken wordt.
Via Facebook en gebruikers-enquêtes wordt nauwkeurig in de gaten gehouden of alles naar tevredenheid verloopt en waar de mogelijkheden voor groei of verbetering liggen.
Inmiddels zijn er ruim 45 aanmeldingen voor de SWAPBOX; het lopende vuurtje brand!

En hoe ik het persoonlijk ervaren heb?
Ik ben Martine de Gelder, een Rotterdammer van 40. Al jaren hou ik me bezig met duurzaamheid in de kledingbranche. Zelf heb ik een tweedehands kinderkleding webshop; mijnesjouwes.nl
Bij Mijnes Jouwes ben ik de verkoper, nu was ik een keer de klant. Zó leuk! Alleen het gevoel al dat je idealen gedeeld worden. Maar ook de verrassing over die mooie kleding die op deze manier een tweede kans krijgt!
Ikzelf haalde twee shirts en twee wollen truitjes uit de box. Helemaal blij! Ik heb een broek, een shirt, een rokje en een jurkje terug gedaan. Stuk voor stuk nog prachtige kledingstukken, maar toch niet helemaal (meer) mijn stijl. Alleen het idee al dat een ander dáár weer blij van wordt, wakkert mijn enthousiasme des te meer aan.
Wat een geweldig initiatief!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant