Logo dehavenloods.nl


'Sommige kinderen hebben nog nooit een fiets gezien'

Rotterdam - Kinderen uit groep 7 hebben een spannende dag voor de boeg, op 23 mei vindt namelijk de kick-off van het verkeersexamen plaats. De leerlingen fietsen een route door de stad om de verkeerslessen af te ronden met een diploma.

Door Trisha van Oevelen

Rotterdammers 4 Rotterdammers is een project van Barbara van den Bosch en Robin Westerveld. Het valt ze op dat het aantal verkeersongelukken nog veel te hoog ligt. Het terugbrengen van het aantal jeugdige verkeersslachtoffer is dus een belangrijke doelstelling. ''Wat wij merken is dat sommige kinderen nog nooit een fiets hebben gezien. De onwetendheid van de leerlingen in het verkeer kan gevaarlijke situaties opleveren.''

Een ander aspect wat de organisatie wil aankaarten met het examen is het gebruik van telefoontjes in het verkeer. ''Veel jongeren worden afgeleid door hun mobieltjes, ze hebben muziek opstaan of zijn aan het appen, wat hun focus van hun veiligheid wegneemt'', vertelt Robin.

Vorig jaar kon het examen alleen nog plaatsvinden in Rotterdam-Zuid, maar doordat de stichting dit jaar hulp heeft van de gemeente Rotterdam en donaties is het project uigebreid. Alle basisscholen in de deelnemende gebieden hebben de gelegenheid gekregen om zich in te schrijven voor het verkeer- en fietsexamen, dit is voor de scholen kosteloos. Hiervan heeft ongeveer de helft van de scholen zich opgegeven. Met als gevolg dat er een verdubbeling plaatsvond: van 800 naar 1800 fietsende kinderen.

Meer informatie op rotterdammers4rotterdammers.nl.

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten