Logo dehavenloods.nl


Het gemaal Prins Alexander rond de opening in 1869. (Foto HHSK)
Het gemaal Prins Alexander rond de opening in 1869. (Foto HHSK)

De Prins Alexanderpolder bestaat 150 jaar!

Rotterdam - De Prins Alexanderpolder ontstond in 1867, met de werkzaamheden voor de drooglegging, de aanleg van de Ringvaart, het versterken van de dijken en de bouw van het Prins Alexandergemaal. In 1967 werd het 100-jarig bestaan gevierd en ook dit jaar, met het 150-jarig bestaan, wordt er een evenement georganiseerd, met als thema: 'De Polder en het Water'. 
Het evenement is een coproductie tussen de Stichting Hart voor Prins Alexander en de Historische Vereniging Prins Alexander in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard met ondersteuning van de Gebiedscommissie Prins Alexander en Eneco.

Willy Hilverda (Historische Vereniging Prins Alexander) vertelt: "Wij vinden het belangrijk dat de bewoners gevoel krijgen voor identiteit en geschiedenis kun je heel goed gebruiken om daaraan te werken." Herman van Dongen (Stichting Hart voor Prins Alexander) vult aan: "Daar zit de link tussen vereniging en stichting. Zonder verleden is er geen heden en ook geen toekomst."

Het gebied was vroeger een plassen gebied met allemaal kleine weggetjes en Kralingen lag waar nu Oud Kralingen ligt. "De reden om het gebied droog te gaan malen was niet alleen het gevaar van water maar ook het feit dat er met water geen geld te verdienen viel. Het was niet geschikt voor boerenland dus werd het tuinbouwgebied totdat Rotterdam, eind jaren 50, begin jaren 60 wilde uitbreiden en tuinders niet meer mochten vernieuwen. Tuinders zijn vanzelf weggegaan. De wijken in het gebied zijn in verschillende tijden gebouwd. Dat zie je ook. Elke wijk heeft een eigen karakter. Ommoord bijvoorbeeld werd afgegraven en er werd zand op gelegd. Het water wat er is, is geen oorspronkelijk water", aldus Hilverda. Van Dongen vult aan: "In Prinsenland zijn de oorspronkelijke waterlopen grotendeels in tact gehouden. Tijdens de fietstocht vanaf de begraafplaats, ga je langs de hoofdwatergang naar de Oosterflank, waar een gemaaltje water staat op te pompen naar Capelle a/d IJssel."

Zaterdag 20 mei is er vanaf 13.00 uur een fietstocht vanaf begraafplaats Oud Kralingen door Prins Alexander. Aanmelden via info@hvpa.nl

Dinsdag 23 mei is er vanaf 19.00 uur een causerie in het auditorium van Eneco World aan de Marten Meesweg. Aanmelden via secretaris@hvpa.nl
 

Reageer als eerste
Meer berichten