Een dansles bij 010 DANCE Programm volgens RIVM-richtlijnen, zomer 2020
Een dansles bij 010 DANCE Programm volgens RIVM-richtlijnen, zomer 2020 Foto: Michele Cherubini

Grote zorgen bij dansschool: ‘De nood is hoog, heel hoog’

Algemeen 417 keer gelezen

Rotterdam - We kregen een ingezonden stuk binnen van Yannick Wagenaar, eigenaar van dansschool  010 DANCE Programm aan de Eendrachtsstraat. Hij beschrijft hoe het er voor staat in deze moeilijke tijd. ‘De nood is hoog, heel hoog.’

Het is al een tijdje stil in de studio’s van dansschool 010 DANCE Programm. Sinds de start van de tweede lockdown zijn alle lessen komen te vervallen en blijven deuren gesloten. Dansers zitten somber thuis, docenten kunnen niet werken en stagiaires komen in de knel doordat zij geen praktijkervaring opdoen. Alles staat stil, met ernstige sociale, mentale en financiële gevolgen van dien. De overheid heeft een steunpakket voor welzijn en leefstijl aangekondigd, maar hoe wordt dit vormgegeven en welke rol spelen locale bedrijven hierin?

Het was maandag 14 december toen eigenaar Yannick Wagenaar voor het laatst de deur van zijn dansschool aan de Eendrachtsstraat achter zich dichtdeed. De volgende dag ging Nederland opnieuw in lockdown. Er werd nog één avond fink gedanst, niet wetende wanneer de volgende keer zou zijn. Twee maanden later is er nog steeds geen perspectief en dat baart Yannick grote zorgen: “in het nieuws zie je veel over sportscholen, horeca, musea en theaters. Er wordt geen woord gesproken over onze sector. Wij lijken wel een vergeten groep voor de politiek”. Op steunpakketten kunnen veel dansscholen geen beroep doen. Gederfde inkomsten en terugbetalingen van lesgelden vallen hier namelijk buiten. Ondernemers in de sector worden hierdoor uitgedaagd met creatieve oplossingen te komen. Zo biedt 010 DANCE Programm voor de tweede keer een videoservice als alternatief op de fysieke danslessen. Zowel leden als niet-leden kunnen hiermee thuis aan de slag met oefeningen en choreografieën. “In het begin was dit een groot succes, velen vonden het bijzonder en leuk om op deze manier te blijven dansen. Het trok ook veel mensen aan van buitenaf. Echter, het nieuwe is eraf, de koek is op, het contact ontbreekt. Dans is niet gemaakt voor een scherm, het is vierdimensionaal. Je hebt er ruimte, muziek en sfeer voor nodig. En niet te vergeten, elkaar!”, aldus Yannick.

Ook zijn er veel zorgen over het fysieke en mentale welzijn van de leden. Het klantenbestand van 010 DANCE Programm bestaat voornamelijk uit volwassen amateurdansers: mannen en vrouwen die in de avonduren lekker willen bewegen na een lange werkdag. Yannick: “dat dansen gezond is, is bekend. Het draagt bij aan kracht, conditie en ondersteunt gewichtsverlies. Maar dat zijn slechts enkele fysieke voordelen. Men vergeet vaak dat dans een enorme boost geeft aan zelfvertrouwen, het vermindert angst en depressie en verbetert concentratie. Nu dansscholen al maanden gesloten zijn, groeien gezondheidsrisico’s in rap tempo”. Katelijn, die normaal gesproken twee keer per week bij 010 DANCE Programm danst, bevestigt dit: “ik ben mijn uitlaatklep kwijt. Hoe langer deze lockdown duurt, hoe somberder ik word. Zorgen en problemen worden steeds moeilijker te relativeren doordat ik frustraties er niet uit kan zweten. De intrinsieke motivatie om thuis te gaan dansen verdwijnt daarmee langzaamaan”.

Veilig dansen is mogelijk

Toen in september 2020 een nieuw lesjaar begon, werden de nodige maatregelen getroffen om op een veilige manier te dansen. Jet, die in het dagelijks leven als diëtiste werkt en ’s avonds in de dansstudio’s te vinden is, voelde zich geen seconde onveilig: “het maximaal aantal dansers per groep ging flink omlaag, mondkapjes, desinfectiemiddelen en schone handdoeken werden verplicht, er werd continu geventileerd en iedereen hield continu afstand. Ook moesten wij voorafgaand aan iedere les een gezondheidsverklaring invullen, alleen mensen zonder klachten waren welkom. De kans op een besmetting in de supermarkt is echt een stuk groter dan tijdens de danslessen”. Gemiddeld dansen er 65 tot 80 leden per week bij 010 DANCE Programm. In de periode van september tot half december, toen danslessen nog wel mogelijk waren, heeft geen besmetting plaatsgevonden. Yannick: “iedereen respecteerde de regels en bleef thuis bij klachten. In een enkel geval werd een les uit voorzorg gecanceld. Daarnaast hebben we in ons pand éénrichtingsverkeer ingevoerd en werkten we met aangepaste lestijden voor een langere in -en uitloop. Het resultaat: nul Corona-gevallen. Dan doe je het toch goed? Als de risico’s minimaal zijn en de cijfers dat bevestigen, kunnen we toch concluderen dat de nadelen van de huidige Corona-maatregelen veel zwaarder wegen dan de voordelen?”.

Steunpakket welzijn en leefstijl

Onlangs heeft de overheid bekend gemaakt 200 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een hele serie initiatieven die eenzaamheid tegengaan en gezonder leven bevorderen. De danssector heeft hier met verbazing kennis van genomen: “het is natuurlijk een prachtig initiatief, maar gaat voorbij aan het feit dat een dansschool precies diezelfde functie vervult. Het voelt bijna alsof wij buiten spel worden gezet en de gemeente onze taken overneemt. Sociaal, fysiek en mentaal welzijn is bij ons de orde van de dag. Wij hebben de studio’s, een vakkundig docententeam en een groot netwerk dat wij graag willen inzetten om dit steunpakket vorm te geven”. Yannick hoopt dat 010 DANCE Programm en Gemeente Rotterdam de handen ineen kunnen slaan. Hij vindt het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in kwetsbare groepen en mensen die het zwaar hebben. Tegelijkertijd is hij ervan overtuigd dat die groep groter is dan nu wordt gedacht: “ik zie het direct als ik om mij heen kijk. Onze leden hebben het fysiek en mentaal heel zwaar, wijzelf hebben het financieel zwaar, tot op heden wordt daar nauwelijks over gesproken. De nood is hoog, heel hoog. Hopelijk komt daar nu verandering in en wellicht dat het nieuwe steunpakket een oplossing biedt voor ons allemaal. Het is tenslotte van essentieel belang dat er weer gedanst en bewogen gaat worden. Coronaproof uiteraard, maar de mogelijkheden zijn er. Tijd voor actie!”.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant