Stemlokaal in 1918.
Stemlokaal in 1918. Foto: Cornelis Vreedenburgh
Fotoreportage

Zo ging Rotterdam in 1918 naar de stembus!

Algemeen 125 keer gelezen

Rotterdam - Komende dagen gaat Rotterdam (net als de rest van Nederland uiteraard) naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dan kan voor het eerst drie dagen lang, in verband met de coronamaatregelen. In 1918 was er ook een noviteit in de politiek, toen waren voor het eerst ook vrouwen verkiesbaar. Van de verkiezingen in dat jaar verschenen deze week schitterende foto’s bij Stadsarchief Rotterdam.

Lees verder onder de foto.


Voorbereidingen op de verkiezingen. Foto: Cornelis Vreedenburgh 

Sinds afgelopen week staat de collectie Vreedenburgh online bij Stadsarchief Rotterdam. Het gaat om zo’n 250 afbeeldingen uit de periode 1913-1921. Er zitten foto’s bij van bijvoorbeeld de verdwenen Zandstraatbuurt en een paar foto’s van de verkiezingen in 1918. 

Lees verder onder de foto.


Stemlokaal. Foto: Cornelis Vreedenburgh 

De beeldbank van het stadsarchief is 250 afbeeldingen rijker met het beschikbaar komen van de gedigitaliseerde glasnegatieven van Cornelis Vreedenburgh (1885-1963). Hij wist de verdwijnende Zandstraatbuurt te fotograferen en de bouwwerkzaamheden voor het nieuwe stadhuis aan de Coolsingel dat daar voor (deels) in de plaats kwam. In diezelfde omgeving werd in die periode de Coolvest gedempt en iets verder weg werd Hoek van Holland steeds verder bebouwd.

Lees verder onder de foto.


Lijst met deelnemende partijen. Foto Cornelis Vreedenburgh 


Op de foto’s zie je de eerste verkiezingen zijn waarbij mannen en vrouwen verkiesbaar waren. Dat jaar werd Suze Groeneweg ook gekozen als eerste vrouwelijke Kamerlid in Nederland. Het actieve kiesrecht voor vrouwen kwam een jaar later (1919).

Lees verder onder de foto.

Het tellen van de stemmen. Foto: Cornelis Vreedenburgh

De verkiezingen van 1918 volgden kort na de Pacificatie van 1917 en waren daarmee eerste waarbij alle mannen mochten meestemmen en zowel vrouwen als mannen verkiesbaar waren. Het waren tevens de eerste verkiezingen volgens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging. Er werd niet meer per district gestemd volgens een meerderheidsstelsel, maar kiezers brachten hun stem uit op een persoon die op een kandidatenlijst van een partij stond.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant