De Kikker van Elie op het borstbeeld van Elie van Rijckevorsel in de Veerhaven
De Kikker van Elie op het borstbeeld van Elie van Rijckevorsel in de Veerhaven Foto: Marjolijn Masselink

Marjolijn is wat beter gaan opletten en ziet nu overal dieren in de stad

Algemeen 277 keer gelezen

Rotterdam - We kregen een superleuk ingezonden stuk van Marjolijn Masselink. Over de dieren van de stad. Marjolijn besloot eens beter in het rond te kijken en ziet nu veel meer dieren om zich heen! Van salamanders tot kamelen en van kikkers tot lammetjes. En ze hoort er ook muziek bij!

‘Tegenover mijn huis op de Nieuwe Binnenweg keek ik omhoog. Op de rand van het dak zat een dier, een salamander. Al 25 jaar woon ik in hetzelfde huis in Rotterdam. En nog nooit zag ik hem. Terwijl ik denk dat niets mij ontgaat. Door veel te fotograferen heb ik geleerd om te kijken. Ik ga vaak te voet de stad in, zeker in coronatijd, en heb alle kans om elk detail in mij op te nemen. Ik hou ervan om vertrouwde routes te veranderen of achterstevoren af te leggen. En toch heb ik die salamander over het hoofd gezien. 

En toen is het kijken pas echt begonnen. Het omhoog kijken en speuren. Ik keek omhoog op de Westersingel 28 en zag het uiltje, gemaakt in 1906 door Johann Coenraad Altorf. En ik wist wel de kameel van de Kunsthal wel te staan, boven op het dak. Maar pas toen ik keek zag ik hoe mooi, hoe gek en hoe bijzonder dit dier van Henk Visch is.

 Langs de Veerhaven staan vijf bronzen borstbeelden van zeer voornaam uitziende heren. Op de schouder van één van die heren bleek een kikkertje te zitten. De Kikker van Elie van Rijckevorsel. Van het ene dier kwam het andere, ik viel van de ene verrukking in de andere. 

Ik besloot de dieren niet alleen maar voor mezelf te houden en ze zichtbaar te maken voor anderen in een app met een route en met bijpassende muziek. Op de hypnotiserende muziek van Tinariwen daal je af in de parkeergarage op het Kruisplein, op zoek naar de woestijn, diep onder de grond. Bij het prachtige beeld van John Rädecker ter ere van de componist Anton Verheij hoor je de muziek die Verheij componeerde aan het begin van de 20ste eeuw. En bij de lammetjes van het Noorse kerkje hoor je natuurlijk Peer Gynt van Edvard Grieg. 

In coronatijd is er een waslijst aan activiteiten die je niet mag of niet kunt ondernemen. De stad in gaan en wandelen mogen gelukkig wel. Het is dan ook superfijn om wel op ontdekkingsreis te kunnen gaan door je (eigen) stad.’

Marjolijn Masselink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant