Afbeelding
Foto: de Bomenridders

Bomenridders: ‘Gemeente zet na 120 jaar streep door zorg voor platanen naast station’

Algemeen 15 keer gelezen

Rotterdam - De Bomenridders gaan in beroep tegen het besluit van de gemeente over de bomen van het Delftseplein (naast het Centraal Station). De gemeente besloot om zes statige platanen te kappen en één te verhuizen. De bomen moeten plek maken voor de woontoren Treehouse.

“Nadat eerder ons bezwaar ongegrond werd verklaard, zijn De Bomenridders op 16 maart jl. in beroep gegaan tegen het besluit van de gemeente”, zo laat de stichting - die strijdt voor behoud van bomen en ander groen in en om Rotterdam - weten op hun Facebookpagina.

Volgens de Bomenridders zijn zeker drie van de zes bomen monumentaal en mogen dus helemaal niet verdwijnen. “De gemeente houdt het erop dat de bomen van na de oorlog zijn. Dat zou een foutmarge betekenen van wel 15 jaar. Waarschijnlijk?”

“Afgezien hiervan is het opvallend hoe de gemeente omgaat met dit ecologische erfgoed, waarvan de opzet (een rij platanen voor het station) teruggaat tot 1890. Terwijl deze opzet bij de herinrichting in 1958 nog werd gerespecteerd, resulterend in het huidige beeld, zet de gemeente er na 120 jaar zorg nu ineens een streep door. En niet van de ene op de andere dag, maar met een lange aanloop en een hoop gestuntel.”

De Bomenridders zijn in beroep gegaan omdat ze vinden dat zelfs áls de bomen moeten wijken voor nieuwbouw, dat daar “toch op z’n minst een aanzienlijke vergoeding tegenover mag staan”. 

Uit de krant