Amina in de huiskamer van de Krachtvrouwen waar iedereen uit de buurt welkom is.
Amina in de huiskamer van de Krachtvrouwen waar iedereen uit de buurt welkom is. (Foto: Cathelijne Beijn)

Amina Hussen: ‘Ik zie altijd kansen en blijf positief’

Algemeen 1.107 keer gelezen

Rotterdam - Bij het buurthuis van de Krachtvrouwen in Rotterdam-West wordt de deur elke dag platgelopen en staat Amina Hussen (59) voor iedereen klaar. “Ik hou van de mensen in deze wijk. Ik ga hier nooit meer weg.”

door Cathelijne Beijn

Voor ons gesprek spreekt Amina haar stagiaire nog even streng toe. “Handen wassen en anderhalve meter afstand houden als je gaat eten!” Ze lacht breed. “Het zijn lieve meisjes maar je moet ze een beetje opvoeden.” In de huiskamer van het buurthuis op de Josephlaan hangen rekken vol kleurrijke kleding, gemaakt door Amina en vrouwen uit de buurt. “Het zijn Afrikaanse stoffen die in Helmond worden gefabriceerd. Gek hè?” Voor corona werd de kleding geshowd bij modeshows en op feesten en partijen. “De modellen zijn meisjes uit de buurt die wat meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken. Door de shows voelen ze zich sterk en gezien.”

Amina kwam via een Gronings dorp naar Rotterdam, waar ze nooit meer weg wil. Ze voelt veel liefde voor de stad, en voor de honderden mensen die wekelijks haar buurthuis bezoeken. “Ze komen hier voor van alles. Gewoon een kopje koffie, of omdat ze hulp nodig hebben met een formulier”, vertelt ze. “We geven ook voorlichting over gezonde voeding, corona of huiselijk geweld. Alles wat speelt in de wijk wordt hier besproken.”

Is er veel aan de hand, in de straten tussen de West-Kruiskade en de Nieuwe Binnenweg? Amina knikt. Mensen zijn arm. En ook de eenzaamheid is er sinds corona toegenomen, verzucht ze. “Veel mensen hier denken dat je corona krijgt als je alleen al naar buiten gaat. Daardoor blijven ze binnen en zien ze niemand.” Problemen of niet: Amina blijft opgewekt. “Vroeger huilde ik stiekem op de wc als ik te veel heftig verhalen hoorde van mensen uit de buurt. Nu kan ik het beter van me af zetten. Door kansen te zien en altijd positief te zijn.”

Wat wenst Amina voor haar wijk? “Dat de gemeente deze mensen ziet voor wie ze zijn. Om er bij te horen moeten ze van alles, maar er wordt niet gekeken naar wat ze écht nodig hebben. En vooral: dat ze vol talenten en kennis zitten.”

Amina Hussen (59) richtte in 2010 Krachtvrouwen Oude Westen op en helpt samen met haar team vrouwen bij sociale en maatschappelijke problemen als armoede, taalachterstand, eenzaamheid en isolement, en bemiddelt bij conflicten thuis of met instanties. Vanaf 1 april gaan vrouwen uit de wijk dagelijks koken in het buurthuis op de Josephlaan 62. “Iedereen is welkom om betaalbare maaltijden op te halen”, zegt Amina. Neem voor meer informatie contact op met de Krachtvrouwen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant