Afbeelding
Foto: Shutterstock

Voor elk kind in Rotterdam een mobiele telefoon!

Algemeen 136 keer gelezen

Rotterdam - Voor de jongeren en kinderen van vandaag is een mobiele telefoon geen luxe, maar onmisbaar. Ze hebben een mobieltje nodig om mee te kunnen doen op school en in het contact met leeftijdsgenoten, zéker in deze tijd. Daarom moeten alle jonge Rotterdammers toegang krijgen tot een mobieltje, ook als hun ouders dit niet kunnen betalen.

PvdA-raadslid Duygu Yildirim pleitte hiervoor in een aangenomen motie. “Ik vind het bizar dat kinderen die in armoede leven nog geen toegang tot een mobiele telefoon hebben. Het is onmisbaar op school en soms het enige contact dat kinderen hebben met leeftijdsgenoten,” zegt Yildirim.

Ze heeft de Rotterdamse Kinderombudsman Stans Goudsmit aan haar kant. Goudsmit ging zelf met kinderen en jongeren in gesprek en die gaven expliciet aan dat ze (naast een fijn thuis, eigen bed en sport) behoefte hebben aan een mobiele telefoon, goed werkende laptop en goede kleding. Nu voorzien de gemeentelijke regelingen wel in een laptop, maar nog niet in een mobiele telefoon. En dat terwijl een mobiele telefoon naast het voorkomen van sociale uitsluiting - zonder mobieltje ben je een buitenbeentje - ook echt nodig is om op school mee te kunnen doen.

Yildirim: “Via hun telefoon bekijken jongeren hun rooster, praten ze mee in de groepsapp van de klas en doen ze mee aan Kahoot quizjes van docenten. De mobiele telefoon is echt geen luxeproduct meer, maar een wezenlijk middel om mee te kunnen doen in de samenleving en binnen het onderwijs.”

‘Laten we met kinderen zelf in gesprek gaan’
Gemeente Rotterdam gaat nu onderzoeken via welke minima- of kinderregelingen de mobiele telefoon voor elk kind en iedere jongere in de stad toegankelijk kan worden. Yildirim is daar erg blij mee, maar wil de gemeente graag ook een spiegel voorhouden. “Mijn grote verhaal is dan ook: hebben we als gemeente nog scherp waar kinderen behoefte aan hebben? Laten we met de kinderen zélf in gesprek gaan, laat hen zelf meepraten. En laten we ook vertrouwen hebben in mensen, dat zij vanuit de regelingen die er zijn of komen, het juiste kiezen voor hun kinderen.”

In het rapport van de Rotterdamse Kinderombudsman lees je meer over wat het betekent voor kinderen om in armoede op te groeien, de gemeentelijke regelingen die er zijn en over wat kinderen en jongeren zélf vinden als het gaat om wat zij nodig hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant