Rotterdammers en hun exlibris
Rotterdammers en hun exlibris Foto: Ton Rechtuijt

Ton’s exlibrisverzameling vertelt geschiedenis van Rotterdam

Algemeen 12 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht. Iedere Rotterdammer kan zijn eigen bericht insturen op dehavenloods.nl via de knop ‘Schrijf mee’.

Ook al heb je geen idee wat een exlibris is, het boek ‘Rotterdammers en hun exlibris’ is een feest om te bekijken en te lezen. En vervolgens weet je vrijwel alles van deze vorm van toegepaste kunst. 

Een exlibris is een boekmerk, zo’n plaatje met de naam van de eigenaar dat je nog wel eens tegenkomt voorin een boek. Het zorgde ervoor dat het boek altijd bij de oorspronkelijke eigenaar terugkwam, maar het drukte ook trots op het boekenbezit uit. Daarom waren het niet alleen de bekende namen uit Kralingen en Hillegersberg die een eigen exlibris hadden, maar ook mensen ‘van Zuid’, een timmerman uit Crooswijk en de ‘vleeschhouwer’ van de Rodenrijselaan bezaten er een. Boeken betekende immers kennis en kennis was vooruitgang! 

Ton Rechtuijt (1953) verzamelt al jaren exlibris en hij heeft er honderd uitgezocht en beschreven, die iets vertellen over de stad Rotterdam. Op de linkerpagina staat het exlibris afgebeeld en op de tegenoverliggende bladzijde staat een beknopte beschrijving van de titularis, het exlibris en de ontwerper. Doordat de oorspronkelijke eigenaren van het exlibris inwoners van de stad waren, is het ook de geschiedenis van de stad, die wordt verteld. 

Het resultaat: een fraai uitgegeven boek, hardcover, met leeslint en elke pagina zijn eigen kleur. Een boek om op tafel te leggen, om doorheen te bladeren en de goed leesbare tekst rustig tot je te nemen. Een boek met een unieke kijk op de stad, voor iedereen die Rotterdam een warm hart toedraagt en voor liefhebbers van kunst en cultuur een must. Rotterdammers en hun exlibris kost € 19,50 en is te bestellen via www.tonenboek.nl. Ook verkrijgbaar bij Oosterboekhandel J. Amesz, Voorschoterlaan 145, Boekhandel Snoek, Meent 126 en Boekhandel Donner, Coolsingel 129.

Uit de krant

Uit de krant