Afbeelding
Foto: Roberto Marossi, kunstenaar Paola Pivi

Vanaf 5 juni weer naar het museum, maar wat is er eigenlijk te zien?

Algemeen 65 keer gelezen

Rotterdam - Vanavond kondigen demissionair premier Rutte en minister De Jonge aan welke versoepelingen er mogelijk zijn vanaf zaterdag 5 juni. Er is inmiddels al uitgelekt dat in ieder geval musea, bioscopen en theaters onder bepaalde voorwaarden weer open mogen. Leuk! Maar wat is er eigenlijk te zien in die musea? Hier een aantal tips.

Kunsthal (Centrum)

We Are Animals
In de tentoonstelling ‘We Are Animals’ komt een grote verscheidenheid aan buitengewone dierlijke creaties van hedendaagse kunstenaars samen. Werken tonen de relatie tussen mens en dier en laat zien hoe wij mensen onszelf zien en proberen te begrijpen aan de hand van dieren. Te zien zijn onder andere sculpturen van gevederde ijsberen, installaties met wilde wolven, monumentale schilderijen van aaibare katten en aangrijpende foto’s van dierentuinen.

Verder is er fotografie van Hans Wilschut over het ‘insta-famous’ Hallstatt in Oostenrijk. Werken van meubel- en productontwerper Ineke Hans en beeldend kunstenaar Erik Mattijssen ontmoeten elkaar in de expo ‘Zilte haring, rode kroot’. Zijn er foto’s te zien van Rotterdamse fotografen die de impact van de coronapandemie laten zien. Ook hangen er foto’s van aanstormend fotografietalent die meededen aan de ING Talent Award.

Maritiem Museum (Centrum)

Naast de permanente expositie Professor Splash (4-10 jaar) en Offshore Experience (over energie produceren op zee) heeft het Maritiem Museum meer in petto. In samenwerking met Boijmans van Beuningen is er ‘Maritieme Meesterwerken’, waarin zes eeuwen (schilder)kunst de verhalen van de scheepvaart en havens vertelt. Ook is er een expositie over drugs in de Rotterdamse haven en over Zeemonsters (4+).

Museum Rotterdam (Coolhaven)

‘40-’45 NU
In Museum Rotterdam beleef je wat het betekent wanneer jouw stad gebombardeerd wordt. Hoe ziet je leven eruit als je daarna vervolgd en onderdrukt wordt? Een belangrijk onderdeel van het bezoek is de indringende Experience, waarbij je plaatsneemt aan een acht meter lange touchscreen-tafel. Daarnaast staan er in een lange vitrinegalerij objecten opgesteld, zoals wapens en uniformen, maar ook alledaagse voorwerpen met bijzondere verhalen. Zoals de porseleinen klompjes van mevrouw Smit, gekregen op de kermis van haar eerste vriendje. Of de trein van blik en hout voor Gerhard, gemaakt door zijn vader toen ze waren ondergedoken.

Natuurhistorisch Museum (Centrum)

Naast de vaste expositie met dode dieren met een verhaal, gaat het bij het Natuurhistorisch Museum nu ook over bijen, ratten en tradities. Met de tentoonstelling ‘The Rat Gazette’ brengt fotograaf Arjan Schuitman een ode aan misschien wel het meest verguisde dier ter wereld – de rat. Tien jaar lang bereisde hij drie continenten om ze te fotograferen in onderzoekscentra, fokkerijen, restaurants, tempels, musea en op straat en legde daarmee vast welke bijzondere relaties er tussen mensen en deze knaagdieren bestaan. Zijn indringende foto’s laten zien dat ratten niet alleen worden bestreden als plaagdier maar ook worden aanbeden en benut, als huisdier, speurdier, showdier, delicatesse, proefdier en museumobject. 

Het Nieuwe Instituut (Centrum)

Bij Het Nieuwe Instituut draait het om Nederlandse architectuur, ontwerp en digitale cultuur. Op de planning staat in juni onder andere expositie Open Archive. Hierin gaan drie kunstenaars op zoek naar nieuwe verhalen in erfgoedcollecties. Thema’s van de kunstenaars zijn: koloniale geschiedenis, activisme en openbare ruimtes.

Ook is er een expositie over het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. Maar omdat het in juni Architectuur Maand is, is deze te zien op een andere, bijzondere locatie. Later dit jaar komt de expositie terug bij Het Nieuwe Instituut.

Meer

Rotterdam is wel meer musea rijk dan in dit lijstje staan. Denk bijvoorbeeld aan het Nederlands Fotomuseum op de Kop van Zuid, het Belasting & Douane Museum, Kunstinstituut Melly, Huis Sonneveld, het Rotterdam Tram Museum, Museum Stoomdepot, het Pinball Museum en het Mariniers Museum. Museum Boijmans van Beuningen blijft gesloten vanwege verbouwing.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant