Afbeelding
Foto: Stichting Dakpark, DutchMerino and Lorenzo Bertolotto

Dakpark gaat viral op TikTok met video van schapenachtervolging

Algemeen 313 keer gelezen

Rotterdam - Een TikTok-video van westside010 die op de fiets achtervolgd wordt door de schapen van het Dakpark is afgelopen maand viral gegaan. De video werd liefst 1,4 miljoen keer bekeken. Het Dakpark legt uit wat die schapen daar eigenlijk doen.

In de grappige video wordt een fietser achtervolgd door vijf enthousiaste schapen. Ze zien er niet erg agressief uit. En er raakt verder ook niemand gewond of iets dergelijks. ‘Aaaah, ze gaan me bijten’ roept de filmer, maar het hele tafereeltje is vooral erg om te lachen. gewoon een leuk kort filmpje waar TikTok vol mee staat.

Het Dakpark legt uit: ‘Sinds de aanleg van het Dakpark graast een kleine kudde schapen op dit dak tijdens het groeiseizoen. Elk jaar komen de schapen van mei tot oktober naar het Dakpark om te helpen met het maaien van het talud in plaats van grasmaaiers.’

 De kudde wordt verzorgd door een groep vrijwilligers van Stichting Dakpark, gecoördineerd door Lorenzo Bertolotto, landschapsontwerper en ecoloog. En de resultaten zijn verbluffend. Wandelend door de Buurttuin zie je meteen het opvallende verschil tussen de schapenwei en de rest van de helling in het park. 

‘De schapenwei is rijk aan kleuren en bruist van het leven. Tussen de grassen bloeien bloemen, hommels hoppen van plant naar plant en voeden zich met sappige nectar. De rupsen groeien opgerold in bladeren en krekels zorgen voor een zachte achtergrond melodie die je doet vergeten dat je midden in de stad bent. Sinds de start van het project in 2016 is de diversiteit van plantensoorten meer dan verdubbeld en insecten die nodig zijn voor de bestuiving zijn veelvuldig te zien.’

Het gaat om DutchMerino-schapen die zachter, kriebelvrije wol opleveren waar truien van gemaakte worden. Meestal grazen de schapen in de wei bij de Buurttuin, maar om de zoveel tijd worden ze voor hun welzijn verplaatst naar andere delen van het park.

Het filmpje kun je hier nog eens bekijken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant