Brievenproject Merel Smitt
Brievenproject Merel Smitt Foto: How to start a movement

Verander je kijk op het dagelijks leven met brievenproject How to start a movement

Algemeen 10 keer gelezen

Rotterdam - How to start a movement is een drie weken durend brievenproject van kunstenaar Merel Smitt. Over een periode van drie weken ontvangt elke deelnemer of deelnemend huishouden 14 enveloppen in de brievenbus. Daarin zitten instructies, (lees)materialen, berichten en sporen van de movement die bekeken, gevolgd of uitgevoerd moeten worden. Als deelnemer(s) sluit je je aan bij een beweging waarbij je je op een andere manier gaat verhouden tot het dagelijks leven. 

Gedurende drie weken onderzoek, observeer, ontregel en bevraag je, alleen en gezamenlijk, de dynamiek van de stad Rotterdam en de regels die in deze samenleving worden gevolgd en gehandhaafd. Een ontdekkingstocht die tegelijkertijd intiem en collectief is. De inhoud van de enveloppen is elke keer anders. Op sommige dagen lees of bekijk je iets en op andere dagen ga je naar buiten om een missie uit te voeren. De missies voer je soms individueel uit en soms met elkaar. Ze passen altijd in het dagelijkse leven, op weg naar school, het werk, de supermarkt of tijdens een wandeling. Mét respect voor de regels van een 1,5 meter-samenleving.

Spelregels

Theater Rotterdam en kunstenaar Merel Smitt zoeken Rotterdammers voor een nieuwe editie van het unieke en coronaproof stadsproject How to start a movement. Ben je nieuwsgierig? Word je graag uitgedaagd? Vind je het leuk om dingen te observeren, te ontdekken te bevragen en te ontregelen? Woon je alleen of vorm je een Rotterdams huishouden met meerdere mensen onder één dak? Meld je vòòr 21 mei aan voor How to start a movement! Deze vierde editie gaat van start op dinsdag 25 mei.

De deelname eindigt met een slotmoment waar groepen deelnemers samenkomen om hun ervaringen uit te wisselen en om samen één laatste spoor achter te laten. Deze workshop van 3 uur vindt plaats op woensdag 16 juni, donderdag 17 juni of zaterdag 19 juni 2021, bij Theater Rotterdam of online. Dat laten we weten bij de start van het project. 

Ga je de uitdaging aan om deel uit te maken van de movement? Meld je dan aan via www.howtostartamovement.nl vóór vrijdag 21 mei. Wanneer je je inschrijft ontvangt je binnen 48 uur een bevestigingsmail. Vergeet dus niet je spam folder in de gaten te houden. Het aantal huishoudens dat kan deelnemen is beperkt, dus wees er snel bij. 

Good to Know 

Het project is grotendeels Nederlandstalig ingericht maar je kunt ook deelnemen als je beperkt Nederlands kunt lezen of spreken. Deelnemen aan How to start a movement is gratis en je bepaalt na afloop van deelname zelf wat je voor je beleving wilt betalen (pay-what-you-want). Je kunt alleen aan het project deelnemen als je in Rotterdam woont en gedurende het hele project beschikbaar bent om de post te openen en deel te nemen aan het collectieve event. Het aantal deelnemers is beperkt en je aanmelding is pas definitief nadat je een bevestiging hebt ontvangen. 

How To Start A Movement is een project van Merel Smitt in samenwerking met Theater Rotterdam en collectief De Onkruidenier. Onderdeel van ACT: Art, Climate, Transition, een Europees samenwerkingsproject rond ecologie, klimaatverandering en sociale transitie.

Uit de krant