Josephine gaat half jaar op zeilboot naar school

Algemeen 248 keer gelezen

Rotterdam - Josephine Teguh (15) staat aan de vooravond van een groot avontuur. In oktober vertrekt zij voor een half jaar op zeilreis naar de Caraïben aan boord van driemaster Thalassa. Samen met 36 andere jongeren doet zij mee aan School at Sea. “Ik hou van dingen net iets anders aanpakken en van uitgedaagd worden door mezelf.”

door Bart van Zessen

Even een half jaar net iets anders dus. Geen hockeywedstrijden met haar team bij Victoria, niet meedoen aan pianoconcoursen, waarbij Josephine nog wel eens in de prijzen valt. En even geen lessen in de klaslokalen van het Erasmusiaans Gymnasium, waar ze na de zomervakantie aan de vierde klas zou beginnen.

Het wordt de kneepjes van het zeilen te weten komen, Spaans leren om later op de reis, bijvoorbeeld in Panama of Cuba, met de lokale bevolking te kunnen “socializen”. En zelfstudie. Misschien wel op de deining van flink hoge golven van de Atlantische oceaan?

Zeeziek

“Op de boot naar Engeland werd ik zeeziek. Maar dat was op de heenweg. Op de terugweg ging het al beter, dus het zal vast snel wennen”, zegt Josephine die op het idee kwam door een vlog van een deelnemer van Semester at Sea waarbij studenten een half jaar op een cruiseschip verblijven. “Heel vet. Dat is echt iets wat ik ook wil, dacht ik, en leren zeilen lijkt me heel interessant.”

Route

De reis gaat via Tenerife en Kaapverdië naar Dominica. Thalassa doet daarna Curaçao en Panama aan om vervolgens via Cuba weer koers richting Atlantische oceaan te zetten op weg naar huis. Onderweg wordt, als coronabeperkingen dit toelaten, vulkaan Teide beklommen, een bezoek gebracht aan een museum over slavernij en de rol die Nederland hierin speelde en trekken de jongeren ook het binnenland in tijdens reizen. “Ik kijk echt uit naar de jungle. De natuur wordt echt heel mooi.”

Uitdaging

Maar een uitdaging wordt het wel, verwacht Josephine. “Zo lang samen op een schip is heel gezellig, maar kan ook voor ruzie zorgen. Natuurlijk ga ik familie en vrienden heel erg missen. Je smartphone moet je inleveren aan boord en krijg je maar af en toe terug terwijl ik best veel schermtijd heb. Maar ik denk dat er aan boord zoveel te doen is dat ik de telefoon wel vergeet.” Ondertussen gaan school en toetsen gewoon door naast al het werk op het schip. “Dus het wordt ook een goede les in plannen. Daar ben ik niet altijd even goed in.”

Maar veel ervaring opdoen en heel veel leren, dat is precies wat Josephine graag wil. “Als ik terug kom heb ik een unieke levenservaring meegemaakt waarvan ik super veel heb geleerd. Dan ben ik een betere versie van mezelf geworden.”

Zeemijlen in de aanbieding

Josephine moet, om mee te mogen met School at Sea, zelf 25.000 euro ophalen. Dit doet ze door langs te gaan bij bedrijven waar ze haar plannen presenteert in de hoop op bereidwillige sponsors. “Best eng, maar het is al een paar keer gelukt.”

In ruil voor sponsorgeld geeft ze pianoconcerten in verzorgingshuizen voor senioren. In juni zal zij via YouTube een pianoconcert geven voor iedereen die het bij wil wonen. Publiek kan haar vervolgens steunen via een ‘tikkielink’. Via haar website kan ook iedereen haar helpen door zeemijlen te kopen.

Ook maakt Josephine zelf armbandjes die ze voor 5 euro aanbiedt via Instagram (Josephine_at_sea). “Ik hoop dat ik het hele bedrag binnen kan halen, maar inzet wordt ook beloond door de organisatie van School at Sea. En mijn ouders gaan mij ook nog voor een deel sponsoren.”

Meer informaties is te vinden op de website: josephinete.wixsite.com/josephineatsea.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant