Anne in haar Deli aan de Voorburgstraat 215. De inrichting is nog niet helemaal klaar, maar toch wilde ze al heel graag open. "Het is bijna af hoor!"
Anne in haar Deli aan de Voorburgstraat 215. De inrichting is nog niet helemaal klaar, maar toch wilde ze al heel graag open. "Het is bijna af hoor!" Foto: Nynke Vermaat

Groentemeisje Anne opent een tweede winkel voor wat ze in haar éérste winkel overhoudt

Algemeen 282 keer gelezen

Rotterdam - Wat doe je als je een groentewinkel hebt, met groente en fruit dat je niet verkoopt? ‘Een deli beginnen!’, dacht Anne de Koeijer. In een van de Hofbogen, vlakbij Eudokiaplein, is er daarom nu Anne’s Deli. Hier wordt eten uit de winkel dat over is, verwerkt tot conserven én verse gerechten zoals broodjes, soepen en salades. Alles kan een ingrediënt zijn, als ze het maar niet hoeft weg te gooien.

door Nynke Vermaat

Zonder verspilling ondernemen is Anne’s uitgangspunt. Alleen als iets beschimmeld is, gaat het de prullenbak in. “Ook schilletjes en bladeren van groenten worden zoveel mogelijk gebruikt, bijvoorbeeld het blad van de bloemkool.”

Vandaag prijken er onder andere makreelsalade, auberginedip en tomatensalade in de vitrine. De verse gerechten in Anne’s Deli wisselen steeds, omdat de gerechten worden samengesteld uit groenten die overblijven. Ook leveranciers zoals Hanos en Booij Kaasmakers, weten haar te vinden met onverkoopbare restjes, zoals stukjes kaas die te klein zijn of paprika’s die nog half groen zijn. “Die hoeveelheden zijn meestal niet zo groot, dus daar kan ik wel wat mee”, vertelt Anne. “We doen het hier wel op kleine schaal.”

Lees verder onder de foto.

We namen een broodje met auberginedip en koriander van Anne’s Deli. Jammie!

Tijdens de coronapandemie werd Anne gedwongen ander werk te gaan doen. “Ik verloor al mijn marketingwerk. Maar op de nieuwe locatie van de Fenix Food Factory was nog een kavel vrij voor een groentewinkel. Dus ik besloot dat gat te vullen.” Sindsdien is Anne’s Fruits & Veggies een feit. Daar verkoopt ze veelal lokale en niet-typische groente en fruit, zoals ‘Boeddah’s hand’, een soort citrusvrucht, bijzondere maïs en pitloze avocado’s. Ook staat ze elke zaterdag op de Oogstmarkt in Noord.

“Pas sinds ik een eigen winkel heb, merk ik hoeveel je als winkel of leverancier niet verkocht krijgt. Aardappels die bijna schieten of courgettes die een tijdje buiten de koelkast lagen, kopen mensen niet omdat ze er net wat minder mooi uitzien”, vertelt Anne. “Maar ik vind weggooien compleet nutteloos. Dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Toen ik net begon op de Oogstmarkt gaf ik aan het einde van de dag mijn niet verkochte bladgroenten weg. Maar dat deed wel pijn in de portemonnee.”

Inmaken en maaltijden

Dus begon Anne zich te verdiepen in het inmaken van groente en fruit. “Dat was nog een heel leertraject. Tegenwoordig is er altijd voedsel voorradig, dus niemand hoeft dat meer te leren. Maar eenmaal ingemaakt kun je iets maanden langer bewaren.”

Tot voor kort trok Anne eens per week naar haar ouders en hun grote keuken in Zeeland om al het overschot te verwerken tot “jam” (het mag eigenlijk geen jam heten omdat er daarvoor te weinig suiker in zit), chutneys en zoetzure groenten. “Een keuken dichterbij leek me toch beter, maar een huren vond ik weer te duur. Dus koos ik voor een deli met eigen keuken. Nu hoef ik me geen zorgen meer te maken dat ik producten niet meer kwijt kan.”

Zo begon Anne’s motivatie om geen eten meer te verspillen dus eigenlijk heel praktisch. “Maar nu is het ook wel iets meer idealistisch geworden. Een beetje van ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Op kleine schaal doen we dat.”

Chefs

Michel Lopes Cardozo en Leon Hollemans staan in de keuken. “Zij hebben eerder gewerkt bij de Fenix Food Factory en Spirit, dus ze waren al gewend om veel met groente te doen. Zij worden echt enthousiast van werken met de ‘gekke groentes’ die over zijn”, aldus Anne. “We bedenken gewoon met zijn allen wat het lekkerste zou zijn met iets wat over is.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant