Overal in de stad moeten er activiteiten komen voor Rotterdamse kinderen, als Eeuwcadeau van de studenten van RSC.
Overal in de stad moeten er activiteiten komen voor Rotterdamse kinderen, als Eeuwcadeau van de studenten van RSC. Foto: TOS

Gigantisch cadeau van studenten RSC voor de kinderen van Rotterdam

Algemeen 332 keer gelezen

Rotterdam - Al honderd jaar staan de leden van het Rotterdamsch Studenten Corps (RSC) rond sinterklaastijd in de binnenstad met collectebussen. Dat wordt gevierd met een Eeuwcadeau. Met liefst 80.000 euro willen de studenten zorgen voor activiteiten voor kinderen op alle pleintjes van de stad!

door Emile van de Velde

In 1920 begonnen de collectes die elke bezoeker van de Rotterdamse binnenstad kent. Het uitgangspunt destijds was: ‘... een mooie Sint-Nicolaasavond voor kinderen van minvermogende te organiseren...’ en: ‘... tevens het RSC nader te brengen tot de burgerij.’

Er is veel veranderd sinds die tijd. Maar wat nooit veranderde, was het rammelende geluid van de collectebussen tussen het winkelende publiek, en de overgave waarmee de studenten lieten zien dat ze iets voor de stad wilden betekenen. Elk jaar worden projecten ondersteund die met Rotterdam, hulpbehoevenden, jeugd of cultuur te maken hebben. Duizenden eerstejaars deden er aan mee, vanuit de beroemde sociëteit aan de Willem Ruyslaan in Kralingen.

Die studenten (en vele oud-leden) geven dit jaar een éxtra groot cadeau aan Rotterdam. Aan de kinderen van Rotterdam. Vooral de ‘minderbedeelde’ kinderen van Rotterdam, maar dat woord gebruikt Peter Steenbergen van Thuis Op Straat (TOS) eigenlijk nooit. TOS is de organisatie die het Eeuwcadeau mag verdelen over de stad. “En wij willen daar álle kinderen mee bereiken, dan bereik je ook de kinderen die het wat moeilijker hebben. Die kunnen dan bovendien ‘op de schouders staan’ van de anderen.”

Lees verder onder de foto.

Peter Steenbergen en Tobias Heijmans.

Steenbergen vertelt stralend, met een even stralende Tobias Heijmans van RSC naast zich, wat de bedoeling is. Thuis Op Straat gaat een flinke bestelbus van het geld kopen, volgestouwd met allerlei verschillende kisten. Het wordt een mobiele attractie, die bij aankomst (met een muziekje om alle kinderen naar buiten te lokken) als een soort openklapbare schatkist meteen de hele buurt in vuur en vlam zet. Met bijvoorbeeld een kist voor natuur, of voor techniek, een muziekkist, een kist voor de meiden en een waterkist voor warme dagen.

Thuis Op Straat wil in de loop van deze zomer met de bus de wijken in. Later volgt er nog een tweede, verbeterde, bus specifiek voor de buurten op Zuid. En de studenten gaan mee, om als vrijwilliger de TOS-medewerkers te ondersteunen. En hun steentje bij te dragen aan de stad. Zoals ze al honderd jaar doen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant