Tijdens het interview, op het terras op de hoek van de Benthuizerstraat, groet Nathan iedereen die langskomt: ‘Goedemorgen buurvrouw!’
Tijdens het interview, op het terras op de hoek van de Benthuizerstraat, groet Nathan iedereen die langskomt: ‘Goedemorgen buurvrouw!’ Foto: Anne Klapmuts

Chefkok Nathan Meyer (Big Nate) wil een thuishonk voor de hele buurt zijn

Algemeen 219 keer gelezen

Rotterdam - Chefkok Nathan Meyer (45) - Big Nate - hopt al jaren door Rotterdam. Hij organiseerde feestjes en kookte op allerlei verschillende plekken in de stad. Nu heeft hij zijn eigen plek in Rotterdam-Noord: Smells Good in The Hood. “De buurt mag deze plek claimen. Ik wil een thuishonk zijn.” Nathan is onze Rotterdammer van de Week. 

door Anne Klapmuts

Tijdens het interview, op het terras op de hoek van de Benthuizerstraat, groet Nathan iedereen die langsloopt, -fietst of -rijdt: ‘Goedemorgen buurvrouw!’ of ‘Mogguh, alles lekker?’

Hoe belangrijk is ‘the hood’ voor jou?

“Ik krijg zoveel positieve reacties uit de buurt, dat is heel belangrijk voor me. Ik wil een plek voor iedereen zijn. Niet een of andere hipsterzaak, maar een honk waar iedereen zich thuis voelt. Ik wil dat mijn zaak een afspiegeling van Rotterdam is. Een mix aan culturen, ook in mijn personeel. Smells Good in the Hood moet laagdrempelig zijn, met een goede service en hoge kwaliteit eten. Ik wil iedereen op mijn terras hebben en dat lukt steeds beter. Mensen vinden het hier gezellig en komen steeds terug.”

Wat doe je bij Smells Good in the Hood?

“Het idee van mijn zaak komt van de zondagen bij oma thuis. Iedere week kwamen we daar met heel de familie, zo’n twintig tot dertig man, en we aten de hele dag. Mijn oma, moeder en tante stonden in de keuken en maakten alles zelf. Van taarten tot pancakes en scrambled eggs. We praatten met elkaar, deelden verhalen. Voor mijn neven en nichten die op muziek- of theaterles zaten, was dit meteen hun eerste podium. Ze gaven kleine optredens voor de familie.”

“Toen mijn moeder overleed, begon ik deze zondagen te missen. Daarom ben ik een aantal jaar geleden met Smells Good in the Hood begonnen. Eerst met buffetten op allerlei plekken in de stad en nu dus met mijn eigen zaak. In het concept heb ik alle onderdelen van die familiedagen verwerkt. Samen eten, ideeën uitwisselen, een stukje muziek. Ik wil mijn cultuur delen en mijn verhaal vertellen.”

Waarom wil je dat?

“Ik vind het belangrijk om black awareness te creëren. Op een positieve manier. Je moet je verhaal vertellen, niet schreeuwen. Voor mij kwam dat bewustzijn voor het eerst toen ik de film ‘Do the right thing’ van Spike Lee zag. Dat is mijn inspiratie, die film heeft mij gemaakt. Het gaat over black culture, een wijk met verschillende nationaliteiten. Het werd mij voor het eerst duidelijk waarom wij zo zijn. Waarom je de tijd moet nemen voor anderen en naar elkaar moet luisteren.”

“Toen ik met Smells good nog buffetten serveerde, moest je voor een ander opscheppen. Niet voor jezelf. ‘Hoi buurvrouw, kan ik iets voor je opscheppen?’ Je krijgt een gesprek, begint met een lach en zo wordt het gezellig. Je leert elkaar begrijpen.”

Heb je zelf veel te maken gehad met racisme? 

“Ik ben geboren in Rotterdam en verhuisde op mijn elfde naar Breda. Dat was een wereld van verschil. In Rotterdam voelde ik me thuis; hier keek niemand naar kleur. In Breda voelde ik dat ineens wel: jij bent anders dan wij. In 1999 kwam ik, na vijf jaar op Curaçao te hebben gewoond, terug in Rotterdam. Het blijft toch je hometown. Ik voelde meteen dat ik hier kon groeien.”

Vanaf dat moment heb je een heleboel gedaan in de stad. Welke momenten of plekken zijn je dierbaar?

“Dat klopt. Ik ben in 2000 begonnen met feestjes geven in Off Corso en Now & Wow. In die tijd was alles nog in hokjes, je kwam met kleur moeilijk ergens binnen. Bij ons mocht je gewoon met sneakers en een hoodie aankomen. Met Urban Grooves zijn we uiteindelijk het hele land doorgegaan. Ik ben daarnaast altijd blijven koken, als parttime job. Toen mijn compagnon overleed, ben ik me volledig op koken gaan richten.”

Last, but not least: wat zet je bij Smells Good in the Hood eigenlijk op tafel? 

“Op dit moment, in de zomer, kook ik comfort food. Eigenlijk gooi ik alle fastfoodhits van vroeger in een nieuw jasje. Bijvoorbeeld de Waffle Chicken Burger of de Mac & Cheese Chicken Taco. Ik houd van gekke combinaties. In de winter, als het kouder wordt, schakel ik meer over naar soul food. Verder hebben we terugkerende evenementen, zoals het hiphopontbijt, de barbecue en onze block parties. We zijn geen feestjestent, maar er mag gedanst worden!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant