Afbeelding
aangeboden door warmtestore

Een gashaard kopen: is het nog verstandig?

Algemeen 503 keer gelezen

Haarden waren de laatste jaren mateloos populair. Vooral gashaarden zie je terug in menig huiskamer. Tot de krantenkoppen volstroomden met nieuws over ‘van het gas af gaan’. De gasconsumptie moet omlaag en er wordt gepraat over het verscherpen van regels voor gasgebruik of zelfs helemaal te stoppen met gasgebruik. Paniek, want hoe moet het nu met de gashaard als het gasgebruik omlaag moet? De haard die zoveel sfeer geeft én minder handelingen nodig heeft dan bijvoorbeeld een houtkachel om tot een gezellig vuurzicht te komen. Is het gezien deze ontwikkelingen nog verstandig om een gashaard te kopen?

Waar komt dit vandaan?

De Europese Unie stelde in 2018 als doel om in 2030 de uitstoot met 40% te verminderen ten opzichte van 1990. De rechter besloot daarnaast dat de CO2 uitstoot in 2020 25% lager moest zijn dan in 1990. Om deze CO2 uitstoot te verminderen, komen er steeds meer ideëen voor alternatief verwarmen. Zo worden er meer zonne- en windenergie parken gebouwd en worden nieuwbouwhuizen vaker voorzien van een warmtepomp om aardgas te vervangen. 

Als er alternatieven worden gezocht en gebruikt, kun je dan nog wel een gashaard aanschaffen? Feit is immers dat ongeveer de helft van de nieuwbouwhuizen die nu gebouwd worden voorzien zijn van een warmtepomp. Deze huizen maken dus geen gebruik van het aardgasnetwerk. Het antwoord op deze vraag is: ja! 

Een prima tijd om een gashaard te installeren

Heb je geen nieuwbouwhuis dat níét is aangesloten op het aardgasnetwerk, dan kun je prima een gashaard kopen. Aardgas is momenteel de goedkoopste energiebron. Voor bestaande woningen is het vaak lastig om over te gaan op stadsverwarming. Daarnaast is de verwachting dat rond 2050 nog zo’n 25% van de woningen een aardgasaansluiting hebben. Verder wordt er steeds meer gebruik gemaakt van biogas, waar ook een gasnetwerk voor nodig is. De gaslevering zal dus ook niet eerder stoppen. Een gaskachel gaat zo’n 25 jaar mee, dus dit is een prima tijd om nog een gashaard te installeren. Mits je beschikt over een aardgasaansluiting uiteraard. 

De kanttekening

Er zit één kanttekening aan dit verhaal. Nederland gaat over op K-gas in plaats van G-gas (huidige situatie). Sommige kachels zullen dan omgebouwd moeten worden om te blijven werken. Maar: sinds 2018 mogen er al geen toestellen verkocht worden die niet werken met K-gas. En de overgang naar K-gas staat pas gepland rond 2033. Wil je nu een gaskachel kopen, dan levert dit dus ook in de toekomst weinig problemen op.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant