Afbeelding

‘Effe kappen nou! Rotterdam ineens op vierde plaats van duurste huurprijzen in Europa!’

Algemeen 133 keer gelezen

Rotterdam - Onze columnist Tineke Speksnijder kan er niet over uit dat Rotterdam nu vierde op de lijst staan van Europese steden met duurste huurprijzen: ‘De stad moet niet overgenomen worden door expats, yuppen en toeristen. Effe kappen nou.’

‘Het is alweer vijf jaar geleden dat Rotterdam een raadgevend referendum had over de Woonvisie. Van de stemmers was het grootste gedeelte tegen, omdat er veel goedkope huurwoningen zouden verdwijnen. Maar het waren veel te weinig stemmers, de uitslag van het referendum werd ongeldig verklaard. En dus werden er oude woningen gesloopt, om er nieuwe voor in de plaats te bouwen. Om zo Rotterdam aantrekkelijker te maken voor mensen met midden- en hogere inkomens. 

Wat is er veel gebeurd in die korte tijd. In een paar jaar tijd staat Rotterdam ineens op de vierde plaats, ja je hoort het goed, de vierde plaats, van gemiddeld duurste huurprijzen in Europa. Na Londen, Parijs en Amsterdam. Ons Rotterdam, waar de meesten vroeger niet dood gevonden wilden worden, want het was een saaie arbeidersstad volgens hun. Wij wisten wel beter natuurlijk. En nu is het zo booming dat de huizen opgekocht worden door beleggers en projectontwikkelaars, die er een kleine verbouwing uitgooien en het weer verhuren of verkopen voor de hoofdprijs. En ook de woningbedrijven doen hier gretig aan mee. Wat eerst sociale huurwoningen in het centrum waren, wordt nu voor 1000 euro of meer per maand verhuurd. In bepaalde gebieden, en dan vooral op Zuid krijgen de mensen briefjes in de bus of ze hun huis niet willen verkopen aan Alex, Gert of noem maar een naam. 

Jaren geleden schreef ik dat ik zo trots was dat Rotterdam populairder werd. En wat ik dan het mooiste aan Rotterdam vond. Dat waren de Rotterdammers. Maar die worden nu langzaam verdreven. Want die kunnen die huren of koopprijzen niet betalen. Ik ben niet de enige die zich zorgen maakt. Is Rotterdam, Rotterdam nog over vijf jaar? Aan wie ik het ook vraag, iedereen twijfelt eraan. 

Een dak boven je hoofd is een levensbehoefte. Nu is het een verdienmodel geworden. Rotterdam is hot, maar het moet niet hotter worden. De stad moet niet overgenomen worden door expats, yuppen en toeristen. Effe kappen nou.’

Tineke Speksnijder is eigenaar van café de Schouw op de Witte de Withstraat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant