Pilvi Takala, 'Real Snow White', 2009 (still), courtesy of Carlos/Ishikawa, Stigter Van Doesburg and Helsinki Contemporary
Pilvi Takala, 'Real Snow White', 2009 (still), courtesy of Carlos/Ishikawa, Stigter Van Doesburg and Helsinki Contemporary

Walt Disney ontleed: traditionele rolverdelingen en Bambi in de échte natuur

Algemeen 185 keer gelezen

Rotterdam - Op de tentoonstelling ‘De architectuur van een wondere wereld’ kun je na de zomer rondlopen in de wereld van Walt Disney. Van 5 september tot en met 27 maart ben je in Het Nieuwe Instituut aan het Museumpark 25 eventjes zelf Alice in Wonderland en loop je rond in het bos van Bambi.

De architectuur van een wondere wereld vertelt een verhaal vol tegenstrijdigheden. Het gaat over bekende sprookjes en ongekende toekomstdromen, over nostalgie en de nieuwste technologieën en over een ontworpen ‘ideale’ maatschappij waarin toch niet iedereen zichzelf kan zijn. De tentoonstelling biedt bezoekers een inkijkje in wat Walt Disney inspireerde, welke vindingrijke trucs hij toepaste en wat hij met zijn films en parken voor ogen had.

Eenzijdige normen en waarden

Er is niet alleen historisch materiaal uit de geschiedenis van de animatiestudio en pretparken te zien. Kunstenaars en ontwerpers reageren ook op de nalatenschap van Disney en de invloed van zijn werk op de wereld van vandaag. De maakbare samenleving van Disney biedt filmkijkers en pretparkbezoekers een ontsnapping aan de werkelijkheid, maar zijn betoverende personages moeten zich daar wel schikken in nogal eenzijdige normen en waarden. Hele generaties groeien bijvoorbeeld nog altijd op met de traditionele rolverdeling tussen Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Wat betekent dat voor ons zelfbeeld en de manier waarop we met elkaar omgaan? 

Bambi in de echte natuur

Je waant je op de tentoonstelling onder meer Alice in Wonderland dankzij de sprookjesachtige Green Landscape Dress van modeontwerper Marga Weimans en ziet het bos nooit meer hetzelfde na Mastering Bambi van videokunstenaars Persijn Broersen & Margit Lukács waarin zij niet de schattige dieren, maar de natuur de hoofdrol laten spelen.

En meer

Families kunnen naast een bezoek aan de tentoonstelling aan de slag op het ontwerpdek van Het Nieuwe Instituut. Als animatoren van de toekomst kunnen zij er zelfontworpen alter ego’s laten bewegen tegen een achtergrond die ze zelf hebben bedacht. In de herfstvakantie kunnen families tijdens het FamilieFest op 20 oktober 2021 de hele dag workshops volgen rond het thema ‘Verziensels’.

Er is in de tentoonstelling werk te zien van kunstenaars, ontwerpers en denkers als Frédérique Albert-Bordenave, Irene Stracuzzi, Bas van Beek, Carlos Diniz, Benjamin Earl, Pete Fung, Oskar Johanson, Clara Lezla, Margit Lukács & Persijn Broersen, Lara Schrijver, Ghita Skali, Helmut Smits, Studio Ossidiana, Pilvi Takala, Simon Wald-Lasowski en Kem Weber.

Binnenkort meer op wonderewereld.hetnieuweinstituut.nl.

Persijn Broersen & Margit Lukács, ‘Mastering Bambi’, video, 2010. Courtesy Akinci
De Green Landscape Dress. (Foto: Marten de Leeuw)
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant