Vorig jaar was ook de schooltandarts aanwezig. Dit jaar ligt de nadruk op girl power.
Vorig jaar was ook de schooltandarts aanwezig. Dit jaar ligt de nadruk op girl power. Foto: TOS

Met 24 power girls logeren op het ss Rotterdam (en met mooie herinneringen terugkomen)

Algemeen 129 keer gelezen

Rotterdam - Dat wordt een vakantieherinnering om nooit te vergeten! 24 power girls in de leeftijd van 9 tot 14 jaar komen volgende week met mooie verhalen terug op school na een vakantie op het ss Rotterdam. Vandaag (woensdag 25 augustus) gaan ze op pad.

door Emile van de Velde

Geen enkel kind in Rotterdam moet na de zomer in de klas terugkomen zonder vakantieherinnering, dat is al jaren elke zomer het uitgangspunt van Thuis Op Straat (TOS). Eerder deze zomer zorgde TOS al voor een camping op het veld van Excelsior en zoals elk jaar doet ook het ss Rotterdam op Katendrecht weer enthousiast mee. Elke zomer logeren daar groepen kinderen die normaal gesproken amper hun wijk uit komen. Dit jaar is op het schip voor het eerst een groep te gast die alleen bestaat uit meiden.

Geen vakantie

“Het zijn allemaal meiden uit Schiebroek-Zuid. Daar voetballen ze vaak samen. We kennen ze natuurlijk allemaal van de pleintjes in de buurt, we hebben gekeken wie het eventjes extra verdiende om ertussenuit te gaan. Door tegenslag op school, drukte thuis of andere pech. Het zijn kinderen die anders helemaal geen vakantie hadden gehad.”

Patricia van Veen van TOS vertelt het een week voordat ze (samen met nog vier begeleiders, uiteraard ook allemaal vrouwen) met de meiden op stap gaat, nog uitgerust en ontspannen. “Maar ik weet nu al dat ik op het ss Rotterdam niet zal slapen”, lacht ze.

Niet dat de meiden er een wilde nacht van zullen maken. “Onze ervaring is dat vaak alleen de kamer al een hele belevenis is. Een echt hotel, met een flinke tv aan de muur, voor jou en een vriendin, waar je lekker kunt ontspannen. Dat zijn de meeste kinderen helemaal niet gewend. Eigenlijk is dát alleen al genoeg voor een onvergetelijk uitje.”

Lees verder onder de foto.

Maar uiteraard is er vandaag en morgen veel meer te beleven dan alleen een overnachting in en luxe hotelkamer. Thuis Op Straat heeft een speciaal programma samengesteld. “We leggen dit jaar de nadruk op girl power, met veel aandacht voor weerbaarheid, kracht en persoonlijke ontwikkeling. Er zijn workshops van Avant Sanare. Maar we gaan ook varen, met de watertaxi naar het stadion van Excelsior, waar van alles te doen is. En chique dineren, met tafelmanieren. Donderdag gaan we buiten naast het schip beachvolleyballen.”

De 24 power girls kunnen aan boord ook eens nadenken over hun beroepskeuze als ze wat ouder zijn. Van Veen: “Op het ss Rotterdam kijken we achter de schermen. Dan kunnen de meiden zien wat er allemaal gedaan moet worden op zo’n schip, welk werk je er allemaal kunt doen en welke opleidingen daar bij horen. En ‘s avonds maken we het gewoon gezellig natuurlijk. Met muziek. Dan gaan we dansen en allerlei meidendingetjes doen.”

Donderdag komen ook alle ouders langs. Voor een bakkie koffie en wat lekkers. En om de verhalen van hun dochters te horen. De herinneringen die ze volgende week op school wéér vertellen...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant