Afbeelding
Column

‘Wat is er aan de hand? Kinderen van 12 met machetes groter dan henzelf’

Algemeen 288 keer gelezen

Rotterdam - Onze columnist Rachid Benhammou maakt zich, net als wij allemaal, zorgen over al het geweld in de stad. ‘Kinderen van amper 12 jaar oud, die met machetes rondlopen, groter dan henzelf.’

‘Rotterdam kent een heet zomertje tot nu toe. Tussen de dagelijkse hoosbuien door, krijg ik het Spaans benauwd van de tsunami aan schietpartijen in de straten van Gomorra aan de Maas. Schering en (kogel)inslag. Zondagochtend werd ik wakker met berichten over maar liefst drie schietpartijen in één nacht. Zit je lekker naar een spannende western te kijken, met een stoere sheriff als held, vliegen de kogels om je oren in je knusse woonkamer, zoals het geval was aan de Vuurplaat. Een paar dagen eerder werd de stad ook al regelmatig getrakteerd op rondvliegend lood. En vergeet de steekpartijen niet.

Twee jaar geleden schreef ik in deze krant ook al over het roof-, steek- en schiet-gedrag, van voornamelijk jeugdige wannabee gangstertjes. Het lijkt alsof het er alleen maar erger op is geworden. Wat is er toch aan de hand met deze stad? Kinderen van amper 12 jaar oud, die met machetes rondlopen, groter dan henzelf. Tieners die elkaar doodschieten, volwassenen die elkaar het licht uit de ogen steken om vrijwel niks. Een mensenleven is blijkbaar niets waard. Velen roepen dan dat het probleem ligt bij het feit dat je doodsimpel aan wapens kunt komen. Of dat het politieapparaat niet werkt. Of dat er nauwelijks handhaving is. Of dat de straffen te laag zijn. 

We zijn in de afgelopen jaren van preventief optreden, overgeschakeld naar een repressie-samenleving. Althans, dat was de bedoeling, want al dat theegeleuter in buurthuizen was te soft. Maar in de praktijk is er van die strenge handhaving ook niks terecht gekomen. Waardoor we nu hopeloos vast zijn komen te zitten in een soort van Twilightzone tussen voorkomen en genezen. 

Overal is er wat voor te zeggen. Maar de kern ligt toch bij ons gedrag. We zijn zo laag gezonken, dat het iets vreselijks aandoen van je medemens, bijna geen nieuws meer is. En tussen het geweld door, valt me vooral de oorverdovende stilte in en rondom het stadhuis op. Waar is die stoere sheriff?’

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist.

Column

Column

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant