Afbeelding
Foto:

Boek over Rotterdamse kruidenierswinkels van Luyendijk’s

Algemeen 1.788 keer gelezen

 Rotterdam - Tussen 1932 en 1975 zijn vele duizenden Rotterdamse gezinnen door het winkelpersoneel van Luyendijk’s voorzien van levensmiddelen in één van de kruidenierswinkels in Rotterdam. De klanten werden door verkoopsters aan de toonbank bediend.

Bert Luijendijk, kleinzoon van oprichter Jan Luijendijk van de Winkelmaatschappij in kruidenierswaren, schreef een boek over deze bekende Rotterdamse kruidenierswinkels van zijn grootvader die vanaf 1932 waren gevestigd aan de Nieuwe Binnenweg 445, Zwart Janstraat 8, Kruiskade 21 (gebombardeerd), Schepenstraat 113 (noodwinkel) en Schieweg 121.

De eerste twee winkels in kruideniers- en grutterswaren waren echter al vanaf 1906 gevestigd aan de Aegidiusstraat 65 en Lusthofstraat 139 in Rotterdam-Kralingen en ook deze periode wordt in het boek beschreven. Op de leeftijd van 21 jaar opent Jan Luijendijk zijn eerste winkel in Kralingen, gevolgd door de 2e winkel in kruideniers- en grutterswaren in 1910.

Het historische boek van ruim honderd pagina’s bevat afbeeldingen en foto’s ontvangen van voormalig winkelpersoneel of hun nabestaanden en met bijzondere herinneringen van velen van hen.

Het is een waardevolle beschrijving van deze Rotterdamse kruidenierswinkels van weleer waar je weer even ouderwets ‘boodschappen’ kunt doen. Het boek is te verkrijgen door een email te sturen naar de auteur: bert.luijendijk@hetnet.nl of te schrijven naar: Bert Luijendijk, Zwanenkade 32, 2925 AR Krimpen aan den IJssel.

  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant