Björn aan de slag in zijn achtertuin aan de Spoorsingel. De hele buurt is op bezoek, Björn bakt de pizza's.
Björn aan de slag in zijn achtertuin aan de Spoorsingel. De hele buurt is op bezoek, Björn bakt de pizza's.

Björn Plooster bakt pizza’s voor alle mensen uit zijn buurt

Algemeen 292 keer gelezen

Rotterdam - “Hé, hoi, heb je al gegeten? Wacht, ik maak even een pizza voor je. Zo klaar joh, één minuut!” Zonder antwoord af te wachten gaat Björn Plooster aan de slag. Met tomaten, kaas, pizzadeeg. Want Björn bakt pizza’s. Voor iedereen die trek heeft en even bij ‘m in de achtertuin wil zitten.

door Emile van de Velde

Björn wijst naar zijn achtertuin, waar zijn nieuwe pizzaoven staat te stralen naast een paar bakbeesten van barbecues. “Ik maakte altijd lappen vlees klaar op die dingen, gezellig, met allerlei mensen in de tuin. Maar drie jaar geleden ben ik gestopt met vlees eten, gewoon omdat ik het zielig vind dat er dieren dood moeten. Toen ging dat barbecueën dus niet meer. En ik heb graag mensen over de vloer, ik werk vaak in mijn eentje (Björn is filmmaker, red.) dus daarna hou ik wel van wat gezelligheid. Toen dacht ik: ‘Hé, een pizzaoven!’ Nu mag iedereen langskomen die trek heeft. Elke vrijdag staat de deur open. Dan maak ik voor iedereen een pizzaatje!”

Nou ja, iedereen... De enthousiaste pizzabakker valt even stil als ie beseft dat hij in De Havenloods komt, in een oplage van 250.000 kranten. “Nou, hmmm, zet mijn huisnummer er maar niet bij. Laten we het er op houden dat alle vrienden, kennissen en buren welkom zijn.”

Björn woont aan de Spoorsingel, dát mogen we wel verklappen. En hij heeft buren, veel buren. Dertig pizza’s bakte hij vorige week voor ze. Iedereen was welkom in de tuin van Björn, Cait, hun dochter Lux en de buren Andor en Marjolijne. “Toen we hier kwamen wonen hebben we ook al eens een buurtfeest gegeven, het werd tijd om dat weer eens op te pakken. Er waren ondertussen toch veel nieuwe mensen komen wonen. Ja, ook veel hoger opgeleide en redelijk welgestelde mensen. De buurt verandert, zo gaat dat, ik ben gestopt met zeiken over gentrificatie. Een stad staat nu eenmaal niet stil. Maar er zijn ook nog veel dezelfde koppen in de buurt hoor. Neem Bart en Dennis, de ene woont hier al 25 jaar, de ander 15 jaar. Bij mij in de tuin hebben ze zich eindelijk aan elkaar voorgesteld!”

Je zou Björn met een lelijk woord een mensenmens kunnen noemen dus. Dat blijkt ook uit de carrièremove die hij maakte. Hij was mede-eigenaar van een reclamebureau en had een gigantisch succesvol bedrijf met een gouden Photoshop-idee. Maar dat heeft ie ingeruild voor minder geld, en meer mensen. “Op een gegeven moment hadden we overal kantoren, ik zat steeds vaker in vergaderruimtes vol managers. Daar kreeg ik genoeg van. Ik heb mijn aandelen verkocht en ben met een camera naar OPEN Rotterdam gestapt. Omdat ik verhalen wilde maken. Over ménsen, kleine verhalen, in mijn eigen stad, Rotterdammers ontmoeten.”

Bijvoorbeeld in zijn eigen tuin. In snel tempo maakt Björn van een bol deeg een pizzapannenkoek. Tomaten, mozzarella, basilicum, geraspte Goudse en een beetje zeezout erbij. Hij pakt zijn thermometer en wijst wéér trots op zijn oven. “Kijk! 450 graden! Perfect. Pizza erin, goed in de gaten houden, en binnen één minuut klaar!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant