Verdwijnt dit uitzicht straks?
Verdwijnt dit uitzicht straks? Foto: Bart Bos

Eenmaal in je leven moet je op de Euromast geweest zijn

Algemeen 36 keer gelezen

Rotterdam - Iedereen moet ooit een keer vanaf de Euromast over Rotterdam uitgekeken hebben. En als dat lang geleden is, dán moet het nog een keer! Aldus Bart Bos in een ingezonden bericht.

‘Iedere toerist, uitheems of inheems, moet het zeker één keer doen, een bezoekje aan het meest iconische bouwwerk, welke al sinds de jaren zestig de skyline van Rotterdam typeert: de Euromast. Met 185 meter nog steeds de hoogste uitkijktoren van Nederland met een uitzicht waar ik kort over kan zijn: dat moet iedereen een keer meemaken! Bijna allemaal zijn we er als kind wel eens geweest. Ik ook, twee keer zelfs, maar ik ging opnieuw om te zien hoe Rotterdam er tegenwoordig van bovenaf uitziet, vanaf beneden heb ik Rotterdam in de jaren zien veranderen. Tijdens mijn eerste bezoekje was ik nog een onverschrokken jochie van een jaar of 8, om het ruim 10 jaar later nog eens te dunnetjes over te doen als “jongvolwassene”. Dat is nu toch alweer…. voor de tijd van de smartphone en toen fotograferen alleen mogelijk was met een rolletje, niet meer uit te leggen aan de jeugd, maar de reden van ontbrekende fotografische herinneringen. 

Hoogste tijd dus voor een reünie! Ook al ben ik nog lang niet bejaard, eenmaal op het tweede uitkijkplatform merk ik toch een stukje van die jeugdige onverschrokkenheid te hebben verloren. Nog enigszins stoer via de buitentrap naar het laatste platform lopende (onbewust van de aanwezige lift) gaan de zenuwen toch parten spelen terwijl ik tussen de treden door de diepte in staar, en dan rest nog de panoramalift! Omhoog kijkende laat ik mezelf niet gek maken… en laat de panoramalift voor wat het is, te hoog voor deze Schiedammer, eenmaal thuis het excuus gebruikende dat de rij voor de lift te lang was. Mijn derde bezoek leverde nieuwe herinneringen op, en fotografisch bewijsmateriaal deze keer, waar ik weer jaren mee vooruit kan. Herinneringen die ik gezien de plannen van de Rotterdamse gemeenteraad, acht woontorens naast de Euromast, moet koesteren. Volgend bezoekje kan het uitzicht er misschien minder spectaculair uit zien, kijkende op de daken van naastgelegen woontorens!’

(Tekst Bart Bos)

Uit de krant