Afbeelding
Column

‘Er zijn geen eenzame uitvaarten meer in Rotterdam? Ik geloof er niets van.’

Algemeen 410 keer gelezen

Rotterdam - Onze columnist Jet Sol vraagt zich in De Havenloods van deze week af waarom stichting De Eenzame Uitvaart eigenlijk niet meer bestaat in Rotterdam. ‘Er zijn geen eenzame uitvaarten meer in Rotterdam? Ik geloof er niets van.’

Eenzame uitvaart. Twee woorden die allebei treurnis uitdragen. Probeer daar ook maar eens een beeld bij te krijgen; ‘Een lege zaal, geen enkele spreker, geen zorgvuldig uitgekozen muziek door  een geliefde, geen bloemen van familie en vrienden, geen enkele zucht of traan. Slechts stilte en handelingen van mensen die hun beroep uitoefenen’. Een ontluisterend en naargeestig beeld aan het einde van een leven. Dat kan beter, toch? 

Om die reden is stichting De Eenzame Uitvaart ontstaan. Dichters schrijven een gedicht en dragen dat voor aan het graf van een overleden stadsgenoot. Een menselijk en warm gebaar dat een overledene nog wat waardigheid meegeeft. Die stichting heeft inmiddels al in aardig wat steden liefdevol werk gedaan. Tot 2016 waren er in Rotterdam negen Rotterdamse dichters die zich  poëtisch ontfermden over een dode stadsgenoot. 21 keer stonden zij zo aan een graf van een bijna vergeten Rotterdammer. Een mooie vorm van beschaving die me kan ontroeren. En tegelijkertijd is het angstaanjagend dat er mensen zo eenzaam kunnen zijn in een stad met zoveel mensen. Tot 2016 was deze stichting actief, want daarna werd het contract opgezegd door toenmalig wethouder Hugo de Jonge. Want volgens De Jonge waren er geen eenzame uitvaarten meer. En daarmee stierf stichting De Eenzame Uitvaart in Rotterdam. Hoe kan dat nou in een stad waar  we een burgemeester hebben die nota bene een groot poëzieliefhebber is? Al die tijd kreeg de stichting blijkbaar nul op rekest bij de gemeente.  

Eerlijk gezegd was ik me helemaal niet bewust dat deze organisatie bestond, maar ik las een stuk op Facebook van Rien Vroegindeweij. Een begenadigd Rotterdams dichter en voormalig coördinator van De Eenzame Uitvaart die nogal wat bijval kreeg op zijn stuk. Dat stuk liet me maar niet los. Er zijn geen eenzame uitvaarten meer in Rotterdam? Ik geloof er niets van, maar het zou wel verdraaid mooi zijn.

Jet Sol is presentator en televisiemaker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant