'Straatnamen zijn net als voetbal, iedereen heeft er een mening over...'

Rotterdam - Sinds het boek 'Over straatnamen met name' van René Dings in de handel is, wordt de schrijver overstelpt met aandacht. "Ik mocht afgelopen week zelfs via omroep Max aantreden op de Huishoudbeurs. In een panel met Patty Brard en Martin Gaus", vertelt hij met een knipoog.

Door Els Neijts

Dings' grote interesses zijn taal, geschiedenis en zinloze feitjes. "Maar het is een serieus boek hoor", verzekert hij. "Er is veel werk in gaan zitten." Dings blijkt veel mensen plezier te doen met zijn speurtocht. ''Ik wilde uitgebreid beschrijven waarom onze straten heten zoals ze heten, dus het is fijn dat veel mensen positief reageren."


Dorpsstraat

Van de 250.000 straatnamen die hij tegen het licht hield, waren er tegen de 5000 Rotterdams. Dings ontdekte dat er door alle annexatie met omliggende gemeenten er in Rotterdam minstens zes keer een nieuwe Dorpsstraat dreigde te komen. "Dat kon natuurlijk niet. Daarom heeft Hoogvliet de enige echte. De rest heeft er een voorvoegsel bij gekregen, zoals Bergse of Overschiese. Of kreeg een andere naam."

Straatnamen blijken ook voor verwarring te kunnen zorgen. Dings: "Vooral als ze op elkaar lijken. In Rotterdam heb je de Cypruslaan én de Cypreslaan. De eerste is vernoemd naar het land, de tweede naar de boom. Die straten liggen 12 kilometer uit elkaar. Lastig als de centralist van de hulpdiensten die naam verkeerd verstaan heeft. Een straatnaam als Zeisstraat kan ook aanleiding zijn voor verwarring."

De herkomst van een straatnaam kan zo onbekend zijn dat er onverwacht commotie door ontstaat. "Straatnamen zijn net als voetbal", weet Dings, "iedereen heeft er een mening over. Van 'racistisch' tot anders ongepast. In 2013 weigerde naar zeggen een postbode die Feyenoordfan was om post te bezorgen in de Ajaxstraat. Maar die straat ligt in Hillegersberg, in de wijk 110-Morgen. Daar zijn alle straten aan de Griekse mythologie ontleend."

Wie te weinig geduld heeft voor een heel boek kan Dings' app aanschaffen. Daarmee kun je Rotterdamse straten checken op weetjes en pikanterietjes. Kijk voor meer informatie ook op www.overstraatnamen.nl.

Reageren? Zelf een anekdote? Mail redactie.hl@persgroep.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden