<p>&quot;Voor de Corona-uitbraak kreeg ik als kinderombudsman veel klachten van kinderen en jongeren die niet naar school konden.&quot;</p>

"Voor de Corona-uitbraak kreeg ik als kinderombudsman veel klachten van kinderen en jongeren die niet naar school konden."

‘Kinderen die thuis zitten worden snel vergeten’

Rotterdam - Stans Goudsmit, kinderombudsman010, zet zich in voor ‘thuiszitters’: kinderen en jongeren die door omstandigheden geen onderwijs krijgen. “Naast een plicht om naar school te gaan, heeft ieder kind ook het recht om naar school te gaan!”

De leerplicht stopt als een jongere zestien jaar is én een diploma havo, vwo of mbo niveau 2 heeft gehaald. Heeft ‘ie nog geen diploma, dan geldt de leerplicht tot 18 jaar. Toch zijn er in Rotterdam, en in de rest van Nederland, kinderen die niet naar school gaan. Voor hen is er geen passende plek op school. Daardoor komen ze thuis te zitten en krijgen ze geen onderwijs meer. “Voor deze ‘thuiszitters’ zet ik mij als kinderombudsman in. Want naast een plicht om naar school te gaan, heeft ieder kind ook het recht om naar school te gaan!”, aldus Goudsmit. 

In Rotterdam waren er in het schooljaar 2019-2020 meer dan 400 thuiszitters. Dat zijn kinderen die zonder goede reden langer dan vier weken niet naar school gaan of niet ingeschreven staan op een school. In werkelijkheid zijn er nog meer thuiszitters. “Ik spreek bijvoorbeeld kinderen die met toestemming van school langere tijd thuis zitten, maar wel onderwijs willen volgen. Dat lukt vaak niet. Kinderen die thuis zitten worden snel vergeten, is mijn ervaring”, aldus Goudsmit. 

Welke invloed heeft Corona gehad op thuiszitters? “Voor de Corona-uitbraak kreeg ik als kinderombudsman veel klachten van kinderen en jongeren die niet naar school konden”, laat Goudsmit weten. “Ik ging dan samen met het kind en zijn ouders op zoek naar een oplossing. Toen door Corona de scholen sloten en de lessen online werden gegeven, konden veel thuiszitters ineens toch onderwijs volgen. In 2020 kreeg ik dan ook nauwelijks klachten van thuiszitters.”

“Het online onderwijs werkt positief voor veel thuiszitters. Een thuiszitter vertelde mij blij: ‘Eindelijk ben ik niet meer anders dan mijn klasgenoten. Iedereen zit nu thuis!’ Voor ouders van thuiszitters was het moeilijker om te zien hoe snel online onderwijs werd geregeld. Een moeder zei: ‘Al die jaren lukte het me niet om thuisonderwijs te regelen voor mijn kind. Nu kan dat opeens wel voor alle kinderen. Daar ben ik boos over.’”

“Ik heb goede hoop voor thuiszitters”, zegt Goudsmit. “Tijdens de sluiting van de scholen zijn veel leerlingen en leerkrachten gewend geraakt aan het online onderwijs. Ik hoop dat dit ervoor zorgt dat een thuiszitter voortaan gemakkelijker vanuit huis onderwijs kan volgen. Als kinderombudsman zal ik dit goed in de gaten houden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden