<p>Jet Sol.</p>

Jet Sol.

Column

‘Trots maar bedeesd komt Noa Moerman naar voren, ze ontroert me’

Rotterdam - We hebben een nieuwe columnist! Dit is de eerste column voor De Havenloods van Jet Sol. En het is een prachtige column. Dat er nog maar veel mogen volgen!

‘Trots maar bedeesd komt Noa Moerman naar voren. Ze is 12 jaar jaar, en heeft de eerste prijs gewonnen bij de verhalenwedstrijd ‘Er was eens’. Het is de eerste keer dat deze prijs wordt uitgereikt in het basisonderwijs. Bescheiden neemt Noa het applaus van haar klasgenoten in ontvangst. Nadat ik haar feliciteer benadrukt ze dat haar vriendin Noëmi heeft geholpen. Ook zij krijgt een uitgelaten applaus. Wàt een vrolijke groep 8 is dit (31 kinderen!) van CBS Onze Wereld. Met een indrukwekkend gemak wordt deze groep gedirigeerd door juf Smelik. Hoe doen die juffies dat toch? 

Marian Smelik staat zo ongegeneerd te stralen van trots dat ik bijna stilval als ik haar interview. Mooi is dat om te zien. Marian onderstreept het belang van verhalen schrijven, taal is niet uitsluitend spelling en grammatica, het schrijven van een verhaal is net zo belangrijk. Daarom besloot ze om met haar leerlingen mee te doen aan deze wedstrijd. Ik kan alleen maar een diepe buiging maken voor dit betoog. 

Omdat Noa enigszins verlegen zou zijn, werd me gevraagd, naast de presentatie, het winnende verhaal over Finnie de vis voor te lezen. Tijdens het gesprek dat ik met Noa heb valt het me op dat ze zelf niet zo overtuigd is van haar talent. Noa heeft nota bene gewonnen met een verhaal over hoe liefde angst kan overwinnen. Ik besluit die boodschap aan haar mee te geven. Je kunt misschien meer dan je denkt, en daar kun je alleen achter komen als je het probeert. Als bewijs lees ik fragmenten voor uit het juryrapport. Dat liegt er niet om. Ik zie dat het iets doet met haar. 

Noa besluit haar verhaal toch zelf voor te lezen. Dat doet ze duidelijk en zonder haperingen. Groep 8 luistert aandachtig. Het ontroert me dat ze daar zo fier staat, net als haar moeder die achterin mee kijkt en stiekem een traantje wegpinkt. 

Deze eerste editie is goed gelukt, hopelijk de eerste van een lange reeks. En Noa zal dan altijd de eerste zijn van het basisonderwijs, een mooie gedachte.’

Jet Sol is presentator en televisiemaker.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden