<p>Het water wat in Limburg overstromingen veroorzaakte, komt langzaam deze kant op. De Maas is er al bruin van. Wat kunnen we verwachten?</p>

Het water wat in Limburg overstromingen veroorzaakte, komt langzaam deze kant op. De Maas is er al bruin van. Wat kunnen we verwachten?

(Foto: Conny Pattipeiluhu)

Komen de overstromingen uit Limburg ook onze kant op?

Rotterdam - Door langdurige regenval veroorzaakten de Maas en de Rijn in Limburg, België en Duitsland afgelopen week heftige overstromingen. Al dat water verplaatst zich langzaam stroomafwaarts, dus ook hierheen! Inmiddels is het water van de Nieuwe Maas al bruin. Wat gaan we nog merken van de overstromingen?

door Nynke Vermaat

Een overstroming hoeven we hier niet te verwachten. Maar we kunnen deze week (woensdag/donderdag) wel hoogwater krijgen, zegt Jane Alblas, communicatieadviseur bij de Unie van Waterschappen. “Hoe hoog het water wordt, is afhankelijk van wat er gebeurt in het stroomgebied tussen pakweg Nijmegen en het Haringvliet. Daar zijn een hoop uiterwaarden waar het water meer ruimte krijgt. Tegen de tijd dat het bij Rotterdam is, zal het wel hoogwater veroorzaken, maar geen acuut risico.” 
Daarentegen verwacht Rijkswaterstaat voor het Rijnmondgebied geen grote afwijkingen in de waterstand, zo staat in het Waterbericht (het weerbericht, maar dan anders).

Vies water

Sommige Rotterdammers menen dat het water in de Nieuwe Maas nu al bruin is (zie foto). Alblas: “Het water heeft veel meegenomen, veel spullen ook. Daardoor is er meer vervuiling in die Maas op dit moment.”

‘Ga niet zwemmen in de Maas’

Volgens Alblas hoeven we niet bang te zijn dat meegezogen spullen uit Limburg straks hier voorbij drijven. “We verwachten dat het meeste in de uiterwaarden blijft liggen.” Wel waarschuwt ze zwemmers: “We raden af om in Maaswater te zwemmen. Deels vanwege de verontreiniging en het vuil, maar ook omdat de stroomsnelheid nu echt gevaarlijk is en het water plotseling kan stijgen.” 
Officieel mag zwemmen in de Maas sowieso niet vanwege vaarverkeer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden