<p>Jan van der Stel bij zijn priv&eacute;-museum waar hij de bijnaam Jantje Oorlog aan te danken heeft, luisterend naar zichzelf.</p>

Jan van der Stel bij zijn privé-museum waar hij de bijnaam Jantje Oorlog aan te danken heeft, luisterend naar zichzelf.

Op pad met Jantje Oorlog (en negen andere Afrikaanderwijkers)

Rotterdam - Jantje Oorlog staat te lachen. Als je ‘m vraagt waarom, hoort hij je niet. Jantje heeft oortjes in. Op die oortjes hoort hij zijn eigen stem. En dat is best grappig, vindt Jan. Hij hoort zichzelf aan de bezoekers van In AFRI vertellen hoe snel alles veranderd is in de Afrikaanderwijk.

door Emile van de Velde

Jan van der Stel is één van de tien Afrikaanderwijkers die je tijdens een audiowandeling laten kennismaken met misschien wel de meest dynamische wijk van Rotterdam. Een wijk die heel erg veranderd is sinds Jan klein was, een wijk die nú heel erg verandert.

We lopen met Jantje Oorlog (iedereen in de wijk weet waar de bijnaam vandaan komt) op de eerste dag van In AFRI. Jan hoort zichzelf dus ook voor het eerst. Hij vertelt via de smartphone over de veranderingen sinds hij in 1951 geboren werd. Bij wat nu de ‘leeuwenkuil’ wordt genoemd. Waar de oude huisjes gesloopt zijn en een braakliggend stuk grond wacht op huizen die de meeste mensen in de wijk niet kunnen betalen. “Hier gingen we vroeger hinkelen, blikkie trappen, op een stuk ijzer van de dijk als het gesneeuwd had. Dat Is nu niet meer hè, weetjeniet. Mensen zitten binnen met hun smartphone. Wij waren áltijd buiten, je lééfde op straat. Nu is het stiller, minder levendig.”

Dat we de wandeling maken op een zonovergoten loeidrukke marktdag wist Jan natuurlijk niet bij het opnemen van z’n audiotour...

Tijdens In AFRI kun je tien verschillende verhalen horen. Steeds wandel je pakweg een half uur, telefoon met gps in de hand. Op je oortjes wordt je de weg gewezen en hoor je op allerlei plekken luisteren wat zich daar heeft afgespeeld. Soms zie je op je telefoon beeldmateriaal. Of je hoort opeens Duitse oorlogsvliegtuigen overvliegen.

De verhalen soms over vroeger, soms over nu. Maar nu eens niet verteld door journalisten of politici, maar door de bewoners zélf. Over sloop en nieuwbouw (de Tweebosbuurt uiteraard), over ondernemen, over de mentaliteit die er heerst, en waarom het nou toch allemaal zo deftig moet worden.

Met Jantje Oorlog wandelen we door de historie. Je hoort ‘m dingen zeggen als ‘zonder verleden, geen heden’ of ‘gisteren komt steeds dichterbij’. Jan vertelt over het kolenhok dat hij ombouwde tot zijn eerste verzamelplek, na zijn werk in de haven. Ons rondje eindigt bij Jans huidige verzamelplek: zijn privé-museum over de oorlog. We horen hoe zijn passie en bijnaam ontstonden. Jan hoort zichzelf zeggen: ‘Als ik het mocht bepalen, deden mensen allemaal die telefoontjes weg. Dan werd het een stuk gezelliger. Kunnen ze gewoon weer gaan klaverjassen.”

In AFRI

In AFRI is gemaakt door WAT WE DOEN, het theatergezelschap onder leiding van Floris van Delft dat opereert vanuit huis van de wijk ’t Klooster aan het Afrikaanderplein. Daar keken Van Delft en redacteur Rachid Benhammou elkaar eens goed aan toen er opeens geen podium, geen theater, meer was in lockdowntijd.

Lees verder onder de foto.

Rachid Benhammou en Floris van Delft.

Dan maar de wijk als podium, dachten ze. Dan maar verhalen vertellen aan wandelaars op straat, in plaats van in een zaal. Ze maakten profielen van personages en zochten er de juiste wijkbewoners bij. Behalve de sappige verhalen van Jan van der Stel kun je ook kiezen uit tours met Anna-Maria Carbonaro, Abdel Marbah, Edwin Dobber, Paul van der Lee, Margreet Rolink, Cammy Breeveld-Kempke, Jeanette Zoon, Randa Boukala en Mukesh Ramautar op je oortjes.

Je kunt de audiotours van IN AFRI volgen door bij ‘t Klooster voor 2,50 euro de app te downloaden. Koptelefoons en smartphones zijn daar eventueel te leen. Zie ook watwedoen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden