<p>De leden van De Kleine Burg verhuizen binnenkort naar het Zuiderpark.</p>

De leden van De Kleine Burg verhuizen binnenkort naar het Zuiderpark.

(Foto: Ella Elisabeth/gemeente Rotterdam)

Nieuw buurtje met tiny houses in het Zuiderpark kan van start

Rotterdam - Het Zuiderpark gaat nog deze zomer bebouwd worden met het eerste tiny houses-buurtje van Rotterdam. Aan de Keyenburg komen elf kleine huisjes te staan, voor een periode van maximaal tien jaar. De inschrijving voor de pilot liep storm, uiteindelijk is een groep mensen onder de naam ‘De Kleine Burg’ de gelukkige. De eerste bewoners gaan deze zomer al in het mini-buurtje wonen, in het najaar zijn alle elf huisjes bewoond.

‘In Rotterdam geven we ook nieuwe en kleinschalige vormen van wonen een kans. De vraag naar tiny houses en een andere manier van leven komt vanuit de bewoners zelf. Er is behoefte om minimalistisch en duurzaam te wonen, liefst met de stad binnen handbereik. Het is bijzonder om dat in deze pilot te kunnen onderzoeken’, zegt wethouder Bas Kurvers.

Wonen in een tiny house is de laatste jaren populair geworden. Veel mensen snakken naar een piepklein, maar duurzaam en zelfvoorzienend huisje. Het nieuwe buurtje in het Zuiderpark bestaat uit huisjes die aan verschillende voorwaarden moeten voldoen: de maximale grondoppervlakte is 35 vierkante meter, de huisjes zijn verplaatsbaar, hebben geen vaste fundering en hebben een minimale ecologische footprint. Over tien jaar verlaten de tiny houses Charlois en gaat het terrein weer op in het park.

De groepsleden van De Kleine Burg zijn enorm blij: ‘We kennen elkaar via via in het wereldje van aspirant-tiny-house-bewoners die graag willen wonen in Rotterdam. De Kleine Burg bestaat uit groenliefhebbers tussen de zes en zestig jaar, die bewust en duurzaam leven. Een deel van ons woont al tiny, een ander deel is vergevorderd met de bouw van hun woning en voor de rest start de bouwfase nu. Dankzij de intensieve samenwerking tijdens het maken van ons woonplan, zijn we al een community voordat we écht buren zijn.’

Lees verder onder het plaatje.

Zo moet het nieuwe buurtje eruit gaan zien.

De bewoners gaan gebruik maken van demontabele, natuurlijke en hernieuwbare materialen, zon- en windenergie, regenwater en een eigen waterzuivering. Ook komt ‘groundfridge’ in de grond om voedsel koel te bewaren en een buurtkas. De Kleine Burg wil ook open dagen en rondleidingen organiseren: ‘We staan te popelen om heel Rotterdam onze locatie te laten zien en te vertellen over duurzaam leven en bouwen.’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden