Foto: Nynke Vermaat

In Rotterdam staat de deur altijd open

Rotterdam - Hij staat er hoor! De grote rood-groene deur, gemaakt door de Britse kunstenaar Gavin Turk. Op zondag 20 juni onthult burgemeester Ahmed Aboutaleb in besloten kring het nieuwe kunstwerk op de Wilhelminapier. Het is een symbool voor de beweging van de mens en migratie.

De deur, van 3,5 meter hoog, staat op een ruime kier. Maar vanuit sommige hoeken zie je eigenlijk niet dat hij open staat. Dat perspectief is ook waar de kunstenaar mee speelt, vertelt Anne Kremers, directeur van Landverhuizersmuseum Fenix, dat nu op Katendrecht gebouwd wordt. “Voor hem is het een frame waar mensen zelf betekenis aan kunnen geven.” Want is de deur wel open? En zo ja, wijd genoeg?

De deur, met als naam L’Âge d’Or (Gouden Eeuw), gaat eigenlijk over migratie. Het is dus niet voor niets dat hij op de kop van de Wilhelminapier, voor Hotel New York, is komen te staan. Vanaf deze kades vertrokken ruim drie miljoen mensen in de negentiende en twintigste eeuw naar de andere kant van de wereld, een nieuw leven tegemoet in Amerika. Het kunstwerk wordt dan ook met opzet onthuld op Wereldvluchtelingendag.

De deur is een ‘cadeautje’ van het Landverhuizersmuseum aan Rotterdam. De stad krijgt het langdurig in bruikleen. Het Fenix Museum komt in Fenixloods II op Katendrecht. Kremers: “Het museum toont straks onder andere een kunstcollectie rond de beweging van de mens, rond vertrek en aankomst. Want uiteindelijk zijn het niet de stenen en de architectuur die de stad maken, maar de mensen.”

Het museum hoopt in 2024 open te gaan. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden