<p>Gisteren werd er hard gewerkt aan Paviljoen Groot-IJsselmonde. Ook Kinderombudsman010, Stans Goudsmit (met bezem), bouwde mee.</p>

Gisteren werd er hard gewerkt aan Paviljoen Groot-IJsselmonde. Ook Kinderombudsman010, Stans Goudsmit (met bezem), bouwde mee.

Kinderen praten mee, dat is hun recht!

Rotterdam - Mee praten en mee beslissen over belangrijke dingen in je leven: dat recht heeft ieder kind. Dat staat in artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag. Dat kan gaan over welke jeugdhulp nodig is, maar ook over de regels die de gemeente opstelt over kinderen. Bijvoorbeeld over hoe de gemeente de gevolgen van de coronacrisis voor kinderen wil aanpakken. Dit recht heet jeugdparticipatie en is heel belangrijk, zegt onze eigen kinderombudsman010, Stans Goudsmit.

Wat doet de kinderombudsman aan jeugdparticipatie?
“Als kinderombudsman vind ik het heel belangrijk dat kinderen en jongeren hun mening kunnen geven én dat hun stem gehoord wordt. Als ik klachten behandel vraag ik, als dat mogelijk is, altijd naar hun mening. Een meisje dat een verkeerde rolstoel geleverd kreeg van de gemeente, kon haarscherp vertellen welke problemen dat opleverde in haar dagelijks leven.

Ook bij mijn onderzoeken betrek ik kinderen en jongeren. Welke problemen zien zij en wat vinden zij een goede oplossing? Geef informatie over de gemeentelijke armoederegelingen niet alleen aan ouders maar ook aan jongeren, was een inventieve oplossing van jongeren om die regelingen beter bekend te maken.”

Doet Rotterdam genoeg aan jeugdparticipatie?
“Dat kan nog veel beter, vind ik. Vaak wordt vergeten om naar de mening van kinderen te vragen. Zo ligt er een plan voor nieuwe speeltuinen in de stad. Kinderen hebben daar hun mening niet over kunnen geven. Dat kan pas bij de inrichting van die speeltuinen. Dat vind ik te laat. Pas zei een jongere tegen me: ‘Ons probleem is dat mensen in stereotypen over kinderen denken. Namelijk dat zij nergens verstand van hebben.’

Aan de andere kant zie ik veel mooie initiatieven van kinderen en jongeren zélf om hun stem te laten horen. Zo was ik pas op bezoek bij de jeugdambassadeurs in Schiebroek. Zij hebben goede ideeën voor de wijk. In dezelfde week sprak ik met de net opgerichte Jongerengarage 2020. Deze jongeren gaan zich buigen over innovaties in de jeugdhulp. Met deze jongeren heb ik ook meegebouwd aan Paviljoen Groot-IJsselmonde. Dit wordt een ontmoetingsplaats in de wijk door jongeren en voor jongeren. Een perfecte plek voor mij als kinderombudsman om te horen hoe het met jongeren gaat!”

Hoe kan je meer leren over jeugdparticipatie?
Omdat ik jeugdparticipatie zo’n belangrijk recht vind, heb ik een les gemaakt over jeugdparticipatie. Dit is les 3 van mijn serie kinderrechtenlessen. Die vind je op kinderombudsmanrotterdam.nl/jouw-rechten/kinderrechtenlessen/. Ook op kinderrechten.nl vind je meer informatie.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden