<p>Zomercampus010 vorig jaar, enthousiast bezocht door duizenden Rotterdamse kinderen.</p>

Zomercampus010 vorig jaar, enthousiast bezocht door duizenden Rotterdamse kinderen.

(Foto: De Havenloods)

ZomerTalent010 moet komende vakantie Rotterdamse kinderen van de traditionele zomerdip afhelpen

Rotterdam - Ook dit jaar krijgen heel veel Rotterdamse kinderen in de zomervakantie de kans zich extra te ontwikkelen en leuke dingen te doen. ZomerTalent010 gaat een programma aanbieden voor 1600 kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 van 72 Rotterdamse basisscholen. Met als kern het belangrijkste dat er is als je de rest van je leven vooruit wilt: taal, taal en nog eens taal.

In de periode van 26 juli tot en met 6 augustus kunnen kinderen uit Charlois, Delfshaven, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk en Noord in verschillende dagdelen hun taalvaardigheid bijspijkeren en zich ontwikkelen op het gebied van bijvoorbeeld sport, kunst en cultuur, techniek en media. Dat doen ze op locaties in de wijk, niet de schoolgebouwen die ze gewend zijn, maar bijvoorbeeld het Huis van de Wijk. Nieuw dit jaar is dat ook de ouders er intensief bij worden betrokken, voor hen komen er workshops over taal en financiën.

Vorige zomer maakten 4500 kinderen kennis met Zomercampus010, dat was toen vooral een reactie op de maandenlange lockdown die veel kinderen op achterstand zette. Die corona-achterstanden zijn er nog steeds, en zullen niet één, twee, drie zijn ingehaald. ZomerTalent010 zal daar zeker een handje bij helpen, maar het woord dat nu valt is ‘zomerdip’. Voor veel kinderen blijkt de grote vakantie in de zomer vaak gewoon té lang te duren. Als ze na al die weken eindelijk weer op school zitten, hebben ze moeite met opstarten. Zeker als er thuis geen Nederlands wordt gesproken, heeft vaak hun taalvaardigheid ook nog een flinke deuk opgelopen.

Woensdag presenteerde wethouder Said Kasmi samen met welzijnsorganisatie SOL de opzet van ZomerTalent010. Het programma is dit jaar extra veel op kinderen met een kwetsbare achtergrond gericht. De keuze voor de gebieden Charlois, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Delfshaven en Noord en niet de héle stad, is ook gemaakt omdat er dit jaar minder geld beschikbaar is, vorig jaar werd Zomercampus010 voor een flink deel betaald door het Rijk.

Organisator SOL van ZomerTalent010 is op zoek naar docenten die met de kinderen aan de slag gaan op het gebied van taal. In totaal zijn er voor de twee weken deze zomer 31 leraren nodig. Aanmelden kan tot 30 juni. Voor meer informatie zie solnetwerk.nl/zomertalent010/.

Vorig jaar maakten duizenden Rotterdamse kinderen samen met De Havenloods een speciale krant over hun zomer. Je kunt die krant hier nog lezen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden