<p>Ook vogeltjes willen lekker badderen nu de zomer is begonnen. Maak jij ook een eigen vogelbad?</p>

Ook vogeltjes willen lekker badderen nu de zomer is begonnen. Maak jij ook een eigen vogelbad?

(Foto: Quin/Vivara)

Zó maak je een bad waar vogels graag komen, en blijven komen

Rotterdam - De zomer is losgebarsten en voorlopig kunnen we blijven genieten van deze fijne temperaturen. Uiteraard zoeken ook (tuin)vogels naar een plekje om wat verkoeling te vinden. Een lekker vogelbad bijvoorbeeld. Vivara, specialist in natuurbeschermingsproducten, geeft wat tips.

Een vogelbad in je tuin wordt het hele jaar door gebruikt, maar is bij hitte en droogte nóg belangrijker. Vogels hebben water niet alleen nodig voor vochtinname, maar ook om hun verenkleed te reinigen en te ontdoen van parasieten. Sommige vogels, met name insecteneters, halen veel van het water dat ze nodig hebben uit hun voedsel en hoeven soms maar een of twee keer per dag te drinken. Zaadeters daarentegen moeten veel vaker drinken, omdat in hun voedsel maar heel weinig vocht zit en ze dit dus moeten aanvullen.

De tips van Vivara klinken logisch. Zorg dat het vogelbad altijd voorzien is van voldoende vers water. Zet het waterbad in de schaduw. Een plek in de schaduw vertraagt de groei van algen, voorkomt snelle verdamping en het water blijft langer vers. Zet het bad ongeveer twee meter bij bomen of struiken vandaan, zodat vogels snel kunnen vluchten bij gevaar. Vogels prefereren waterbaden die laag op de grond staan, als je een kat hebt kun je het bad beter een meter hoog zetten..

Een waterbad oogt bij voorkeur zo natuurlijk mogelijk. Net zoals bij een natuurlijke plas water dient het water niet te diep te zijn. Het meest ideale waterbad loopt geleidelijk van ondiep naar diep, zodat vogels van alle maten erin kunnen badderen. Leg om de vogels extra grip te geven enkele stenen in het bad of strooi er wat zand in.

Om zoveel mogelijk vogels aan te trekken is het goed om het waterbad continu te voorzien van water. In de natuur zijn betrouwbare plassen schaars en vliegen vogels grote afstanden om ze te bezoeken. Als de waterhoeveelheid in jouw vogelbad een beetje betrouwbaar is, blijven vogels in de buurt en maken ze er veelvuldig gebruik van. Maak het waterbad regelmatig schoon, ongeveer om de twee à drie dagen. Gebruik hiervoor een borstel met water.

Zie ook vivara.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden