Foto: Eric Fecken Fotografie

Rotterdam krijgt straks stroom van zonnepark op vliegveld Zestienhoven

Rotterdam - Vier miljoen kilowattuur (kWh) gaat vliegveld Zestienhoven naar eigen zeggen opwekken met zonnepanelen. Die gaat het vliegveld zelf gebruiken, maar ook andere partijen kunnen ervan profiteren. Van de overige zonne-energie kunnen een paar duizend huishouden voorzien worden van stroom.

Met de aanleg van Zonnepark Rotterdam The Hague Airport is de luchthaven eind 2021 volledig voorzien van emissievrije elektriciteit. Het zonnepark komt parallel langs de start- en landingsbaan te liggen.

Het zonnepark is een initiatief van ontwikkelaar Unisun Energy, energieleverancier Eneco en Rotterdam The Hague Airport. Om deze energie goed te benutten, wordt op het vliegveld gewerkt aan een slim energiesysteem voor opslag en regulering van energiestromen, oftewel een Smart Energy System (SES). Via ‘garanties van oorsprong’ (GVO’s) wordt de opgewekte stroom via partner Eneco aan RTHA en het energieplatform geleverd.

Een deel van de energieopbrengst gebruikt het vliegveld zelf. Andere partijen kunnen straks van de overige zonne-energie profiteren. Van de groene stroom die uit het Zonnepark Rotterdam The Hague Airport jaarlijks beschikbaar komt, kunnen in potentie 2.600 huishoudens gebruik maken.

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) zal maandagochtend 5 juli officieel het eerste zonnepaneel presenteren. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden