Foto:

Siem: ‘Gooi elektronisch afval niet weg, wij komen het ophalen’

Rotterdam - Tien Rotterdamse basisscholen zijn verwikkeld in een E-waste race. De kinderen halen oude elektronische apparaten op en en leren over recycling. Per ingezameld apparaat scoort de school punten. De school met de meeste punten wint met de klas een schoolreisje naar NEMO. Siem Bakker werd zó enthousiast van deze actie, dat hij deze krant een oproepje stuurde.

“Beste mensen als we oude apparaten weggooien dan verbranden mensen het en komen er stoffen in de lucht vrij. Maar dat is niet goed voor mens, dier en milieu, dus e-waste probeert daar iets aan te doen”, schrijft Siem, die naam de Heijbergschool in Hillegersberg gaat. “Wij zamelen kapotte apparaten in en sturen dat op. Doe ook mee. Want alleen als we samen helpen dan winnen we allemaal met een beter milieu. En dan hoeven in andere landen kinderen niet meer te mijnen voor bijvoorbeeld goud en zilver.”

De E-waste race in Rotterdam loopt nog tot 1 juli. Voordat de wedstrijd begon, kregen de leerlingen een gastles over thema’s zoals consuminderen, grondstoffenschaarste en het belang van hergebruik en recyclen. Oude elektronische producten blijven nu nog te vaak in huis liggen of belanden bij het restafval. Door mee te doen aan de race ervaren de leerlingen wat het belang van afval scheiden is. En ook hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een stad zonder afval. 

Leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van De Kleine Prins, de Nicolaasschool, PCBS De Regenboog, De Klaver Heijplaat, De Schalm, De Bergse Zonnebloem, Globetrotter-Katendrecht, De Pantarijn, de Heijbergschool en de Christophoorschool doen mee aan de race. 

Wie nog van zijn kapotte koffiezetapparaat, mobiele telefoon of andere apparaten af wil, kan dit aangeven op www.ewasterace.nl. Scholieren komen het dan thuis ophalen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden