Koninklijk bezoek in de Leuvehaven.
Koninklijk bezoek in de Leuvehaven. (Foto: Rob Adriaanse)

Iedereen kan een kijkje nemen op koninklijk jacht in de Leuvehaven

Rotterdam - Iedereen kan komende weken een kijkje nemen op het koninklijke jacht Piet Hein. Het schip ligt tot 27 juni in de Leuvehaven bij het Maritiem Museum en is dagelijks, behalve op maandagen, te bezoeken van 11.00 tot 16.30 uur.

Het luxe schip met een indrukwekkende lengte van 31 meter was het nationale huwelijksgeschenk in 1937 aan prinses Juliana en prins Bernhard. Sindsdien hebben vele bijzondere gasten op het dek gestaan. Vrijwel elk buitenlands staatshoofd verliet ons land pas na een tocht met de Piet Hein. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog confisqueerden de Duitsers het schip. Na de capitulatie werd het in slechte staat teruggevonden in Hamburg. De koninklijke familie bracht de Piet Hein na een uitgebreide restauratie weer in de vaart en gebruikte het veelvuldig voor privétochten en officiële gelegenheden. In 1953 werd het tijdens de Watersnoodramp als evacuatieschip ingezet. 

Op 17 december 1980 ging de familie voor de laatste keer aan boord voor een korte vaartocht vanaf de Rotterdamse Parksluizen naar de Coolhaven. Het motorjacht onderging in de periode 1985-1990 een grondige renovatie en begon vervolgens aan een tweede leven als museumschip.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden