Er lopen nu heel veel filmmakers in de dop rond in Rotterdam!

Rotterdam - Veel Rotterdamse leerlingen en studenten zien ernaar uit: het speciale evenement Animatie Variaties. Op donderdag 17 juni zien zij het resultaat van hun harde werk op het grote doek in de Doelen in première gaan, live begeleid door een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Het evenement wordt gehouden ter gelegenheid van de 50e editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR). Het is de ontknoping van een traject waarin Rotterdamse leerlingen en studenten van verschillende leerjaren en opleidingen door Cross Comix werden uitgedaagd om animatiefilms te maken. 

De afgelopen maanden zijn leerlingen en studenten van vijftien deelnemende scholen uit het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, het mbo en het hbo aan de slag gegaan met het maken van animatiefilms, als onderdeel van een interdisciplinair project van IFFR en het Rotterdams Philharmonisch Orkest in samenwerking met verschillende Rotterdamse partners. De animaties zijn geïnspireerd op de Enigma Variaties (1899), een klassiek muziekstuk van de Britse componist Edward Elgar met als thema vriendschap. Ook het werk van kunstenaars Marlies van der Wel en Nikita Diakur werd gebruikt als inspiratiebron. Deze twee kunstenaars hebben daarnaast ieder zelf een film gemaakt voor Animatie Variaties. Die worden samen met de animaties van de leerlingen en studenten op 17 juni in de Doelen op het grote doek vertoond tijdens een opvoering van de Enigma Variaties door het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De VJ Elsbeth van Noppen verzorgt live de filmvertoningen op het grote doek en de presentatie is die dag in handen van Martin Baai en Melanta Ayon.

Voor het mbo en hbo geldt dit animatietraject als onderdeel van het curriculum. Het programma is ontstaan uit een samenwerking tussen Cross Comix Rotterdam (platform voor visual storytelling) en de deelnemende opleidingen: het Grafisch Lyceum Rotterdam, de Willem de Kooning Academie en St. Joost School of Art & Design. De workshops voor het basis- en voortgezet onderwijs zijn mede ontwikkeld en uitgevoerd door SKVR en Digital Playground. Daarnaast heeft Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam een belangrijke rol gespeeld bij het uitzetten van het project binnen het Rotterdamse cultuuronderwijs.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden