<p>Maasstad Ziekenhuis.&nbsp;</p>

Maasstad Ziekenhuis. 

(Foto: P Douw v/d Krap )

Rotterdamse ziekenhuizen zoeken diabetespatiënten voor onderzoek

Rotterdam - Het Franciscus Gasthuis en Maasstad Ziekenhuis doen mee aan een onderzoek van UMC Utrecht. Daarvoor zoeken de ziekenhuizen mensen met diabetes en tintelingen of pijn in hun voeten. Het onderzoek vindt plaats in de twee bovengenoemde Rotterdamse ziekenhuizen, maar mensen uit heel Nederland mogen meedoen.

In het onderzoek – de zogeheten DECO-studie – onderzoekt het UMC Utrecht samen met 10 andere ziekenhuizen welke behandeling voor zenuwbeknelling in de voet het meeste effect heeft. In dit onderzoek krijgt de helft van de patiënten een operatie, de andere helft (de controlegroep) krijgt de standaardbehandeling: frequente voetcontroles en begeleiding in de vorm van voedings- en bewegingsadviezen.

“Als gevolg van diabetes, ontwikkelt ongeveer de helft van de diabetespatiënten zenuwschade in onderbenen en voeten. De zenuwschade veroorzaakt pijn, tintelingen, vreemde sensaties en gevoelloosheid. Zenuwschade is een grote kostenpost vanwege de valpartijen, chronische wonden, amputaties en revalidatie die hier het gevolg van zijn. Bij een niet-genezende wond kunnen zelfs meerdere amputaties nodig zijn! Het is van belang dat patiënten met diabetes regelmatig aan de voeten worden gecontroleerd. Zo kan bij zenuwschade tijdig worden ingegrepen en kan erger worden voorkomen,” aldus de onderzoeker.

Het doel van het onderzoek is de kwaliteit van leven voor deze kwetsbare groep patiënten te verbeteren en complicaties aan de voeten te voorkomen. Wie zich herkent in deze klachten kan meer informatie over het onderzoek vinden op lastvanmijnvoeten.nl. Meld u zich bij interesse aan via decostudie@umcutrecht.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden